Правописна грешка провали хакери при теглене на $1 млрд.

Парите били на Централната банка на Бангладеш

Правописна грешка провали хакери при теглене на $1 млрд.

Нелепа правописна грешка провали хакери при опит да изтеглят 1 милиард долара от Централната банка в Бангладеш, съобщава Ройтерс, цитирана от "24 часа". Хакерите все пак са успели да измъкнат около 80 милиона долара, което е един от най-големите банкови обири в историята.

Крадците успели да получат необходимите данни, така че да откраднат над 80 млн. долара на четири транша. Петият транш обаче бил спрян заради правописна грешка в названието на адресата: вместо английската сума "foundation" (фондация, учреждение, организация и т.н.), в заявката било написано "fandation".

Хакерите прихванали преди повече от месец идентификационните данни за извършването на подобни операции и залели ФРБ със запитвания за трансфери на парични суми на организации, регистрирани на Филипините и Шри Ланка.

Нюйоркската банка получила общо над 30 такива запитвания за обща сума 850 до 870 млн. долара. Четири от тях били удовлетворени и така на сметките на престъпниците били прехвърлени 81 млн. долара, което прави удара една от най-зрелищните банкови кражби в историята.

Банковите експерти по преводите били принудени да се обърнат за уточнение към централната банка на Бангладеш и така се установило изтичането на финансови средства.

Коментари: 0