Правят жп връзка Бурас-Слънчев бряг

Градът е получил 100 млн. лева за транспорт

Правят жп връзка Бурас-Слънчев бряг

Снимка: Фейсбук Бойко Борисов

4430 ~ 2 мин. четене
Министърът на транспорта Ивайло Московски и кмета на Бургас Димитър Николов са обсъдили проектирането на железопътна връзка със Слънчев бряг. "До месец проектът ще бъде готов и при наличие на финансиране го стартираме. По този начин значително ще се намали трафика към курорта, който през летния сезон е много интензивен”, каза министърът.  Той бе в града за инспекция на обновената жп гара. На проверката присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът Димитър Николов и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев.

Само за една година инвестирахме над 100 млн. лева в сектор „Транспорт” в района на град Бургас, каза Московски.


„Предстои да стартира изграждането на жп възел Бургас, който ще осигури и достъп до летището”, заяви Ивайло Московски. Той допълни, че по този начин туристите и жителите на града ще имат удобна връзка с автогарата, жп гарата и летището.

"Летището се ползва от около 3 милиона туриста в активните периоди и ако построим железница до курортния комплекс, не само, че ще се облекчи трафикът, но ще подпомогнем и туристическия бранш", заяви премиерът Бойко Борисов. 


„Основен приоритет в сектор „Транспорт” за тази година е да изплатим дълговете на Български държавни железници”, каза Московски. „Стартирали сме процедури за отдаване на концесии на трите летища в София, Пловдив и Горна Оряховица, и със средствата от тях ще покрием дълговете на железопътния оператор. Това ще позволи да стартираме процедура за закупуване на нови влакове”, посочи той.


Обновяването на жп гара Бургас е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежа” и е осъществено със средства от Оперативна програма „Транспорт” 2007 - 2013 г. Изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“. Договорът е на стойност 7 926 367,90 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи). Строителния надзор се осъществява от Обединение „Рубикон – ЕН АР 1“, а стойността на договорът е 186 964,00 лева без ДДС (с 10 % непредвидени разходи). 

След жп гара Пазарджик, това е втората модернизирана гара с европейски средства. До месец март тази година ще бъде завършена и Централна гара София. В рамките на проекта е направено пълно обновяване на сградата, изградена е нова търговска част, реставрирана е часовниковата кула и са запазени всички елементи на сградата в стил необарок.

Подкрепи Economic.bg