Пред Гърция има 2 пътя – труден и по-труден

Атина не може да издържи дори месец без финансиране от Европа, заяви Муравей Радев

Пред Гърция има 2 пътя – труден и по-труден

Пред Гърция има 2пътя за изход от кризата – труден и по-труден. Това обяви пред bTV бившият финансов министър от кабинета „Костов” Муравей Радев. По думите му трудният път минава през истински структурни реформи, а другият би довел до обществено-икономически взрив и ще върне Гърция десетки години назад.

Според Радев южната ни съседка е европейска държава и е обречена да остане в Европейския съюз, но е било грешка тя да бъде приета в еврозоната.

Бившият финансов министър коментира обществените нагласи в Гърция. „Средният грък е много объркан. Не му се вярва какво се случва и е още по-несигурен какво ще се случи утре.“

Грешката на гръцкия премиер Алексис Ципрас е, че обеща майка си и баща си, а сега е в изходна точка. Радев обвини управляващите в Атина в популизъм и липса на конкретни действия за оздравяване на икономиката. Той смята, че скоро гърците ще поискат промяна на управлението, особено ако останат блокирани всички 130 млрд. евро депозити в гръцките банки.

„Правителствата на Гърция през последните 15-20 г. докараха държавата дотам, че без свеж финансов ресурс от Европа, тя не може да издържи дори 1 месец. Виждате, че този месец изтече, банковата система колабира. Ако банките не бяха затворили, държавата щеше да фалира още преди 10 дни“, изтъкна Радев.

В момента банките в Гърция боравят с ценни книжа, с едни хартийки, в хазната няма пари за заплати и пенсии, държавата фактически е фалирала, смята бившият финансов министър. Атина критически е зависима от споразумение с Европа и поредна финансова инжекция.

Сиртакито в Гърция свърши, за средния грък купонът свърши, обобщи Радев.

Коментари: 0