Преди да напуснете работа, задайте си тези въпроси

Проучване на Microsoft измежду 30 000 работници по целия свят показва, че 41% обмислят да сменят работодателя или дори професията си през тази година

Преди да напуснете работа, задайте си тези въпроси

Снимка: Unsplash

14067 ~ 4 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Проучванията в световен мащаб показват огромно желание от страна на служителите да напуснат работното си място и да търсят ново поприще. Експертите наричат масовото явление „великата оставка“. Според тях то се дължи главно на смяната на приоритетите по време на пандемията или просто на желанието за промяна.

Проучване на Microsoft измежду 30 000 работници по целия свят показва, че 41% обмислят напускане или смяна на професията през тази година. Друго изследване на софтуерната компания Personio установява, че 38% от служителите й във Великобритания и Ирландия планират да напуснат през следващите шест до 12 месеца.

Ако сте решили да сменяте работата, експертите съветват първо да си зададете 11 въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали наистина искате да напуснете.  

Ако трябва да остана още един ден в офиса?

Ако работата ви причинява значителни психически или физически страдания, може би породени от тормоз или хронична умора, най-вероятно e време да я смените, казва психологът Лий Чембърс, цитиран от The Guardian. Ако идеята да прекарате още един ден на сегашната ви месторабота предизвиква стрес, отпадналост или депресия, „не оставайте и ден на това място“, категоричен е той.

„Трябва да сте сигурни обаче, че тези емоции идват от работното място, а не са повлияни от друг фактор. Понякога човешкото съзнание е склонно да изпитва дискомфорт от външно влияние, което обаче да се прояви на работното място, тъй като там средата е динамична“, пояснява психологът.  

Той добавя, че колкото по прецизен е човек при установяване на причината за неговото състояние, толкова по-лесно ще открие решението.

„Разгледайте общата картина и не се фокусирайте само върху моментни състояния на духа. Обърнете внимание на заплащането, работното време, потенциалното развитие, колегите, ценностите на компанията, политиките за здравеопазване и прочие преди да вземете решение за напускане“, казва Чембърс.

Как попаднах тук?

Докато обмисляте следващите си стъпки, ще бъде добре да обърнете внимание на тези, които са ви довели до сегашното работно място и да избегнете цикличност на нежелани събития.

„Защо се заехте с тази работа? Какъв беше кариерният ви път досега? Размислите върху миналото ще помогнат да очертаете ясна бъдеща картина“, казва Чембърс.

От колко време се чувствам по този начин?

Психолозите съветват да си помислите кога за последно сте били щастливи на работа и колко време е продължило това щастие.

„Пандемията безспорно е фактор във формирането на настроението, но си спомнете как се чувствахте преди нея. Във всеки случай, ако в близката година и половина или две не се сте изпитали удоволствие от работата си, то е време да помислите за нова“, посочва Чембърс.

Какво всъщност искам да правя?

Това сигурно е най-трудният въпрос, на който голяма част от хората по света търсят отговор. Психолозите казват, че не е достатъчно да се мисли само какво не е наред в текущата ситуация или каква е мечтаната работа, а какво трябва да се промени кардинално.

Как искате да живеете? Това е въпросът, който трябва да си зададете. Хората не мислят достатъчно за своите ценности и това често е грешка“, коментира психологът.

Какъв би бил моят перфектен ден?

Експертите съветват желаещите, които искат да сменят работата си, да си помислят преди това как би изглеждал един „перфектен ден“.

„Правете това упражнение три пъти седмично и картината ще ви се избистри. Отговорът се крие във въображението“, казват те.  

От какво ще се откажа, ако напусна?

Промяната неизбежно означава компромис, казва Чембърс.

„Ако сте наясно с какво ще се сбогувате – приятели, ползи, стабилност, позната рутина – може да изясните дали сте наистина готови да се откажете от това“, коментира той.

Какво мога да спечеля, когато си тръгна?

Служителите, които дълго време са били в дадена компания и многократно са пропускани по време на повишенията, ще бъдат радостни да чуят това, че при започването в нова фирма, ще получат увеличение на заплащането в 90% от случаите, казва Чембърс.

„Често срещан факт е, че мениджърите забравят за лоялните си служители и че трябва да ги мотивират. Заплащането безспорно е един от основните фактори при решението за смяна на работното място“, посочва психологът.

Освен по-висока заплата, има голяма вероятност да започнете да получавате и по-добри бонуси, както и възможност за повече социални придобивки, добавя той.

Всички възможности ли разгледах?

Често това, което хората искат от новата работа, може да го получат и от сегашната – стига да бъде изговорено.

„Вижте с кое може да преговаряте с вашия началник и го направете. По-гъвкаво работно време, работа от вкъщи или по-висока заплата – всичко е възможно, ако бъде представено по правилен начин“, посочва Чембърс.

Трябва ли да изчакам, докато се върнем в офиса, за да взема решение?

Ако усещате, че имате нужда от промяна, чакането няма да помогне, казва психологът. Той добавя, че е по-добре да се търси нова работа, докато все още се намирате в хоум офис. Но ако работата от вкъщи е „инициатор“ за желанието ви за нова работа, то тогава експертите съветват да се изчака.

Трябва ли да се откажа заради токсичен шеф?

Ако компанията, в която работите, е голяма и има възможност за рокади, то тогава ги направете, съветват психолозите.

„Токсичният шеф е честа причина хората да искат да сменят работата си. Едно от решенията е да помолите човешки ресурси за смяна на позицията и така да не се налага да се отчитате пред него. Но ако работите в малка компания, тогава решението е да бягате“, казва Чембърс.

Сега ли е подходящият момент?

Пазарът на труда остава силно несигурен вследствие на пандемията от COVID-19. Според експертите по човешки ресурси на Microsoft може да отнеме до шест месеца, за да се намери нова работа. Чембърс казва обаче, че дори нестабилността на пазара не бива да възпира хората от промяната, нито да ги плаши, ако работата им ги прави нещастни.

Подкрепи Economic.bg