Предпазливост обхвана пазарите преди референдума в Гърция

Опит на златото да се стабилизира след неубедителните данни от САЩ

Предпазливост обхвана пазарите преди референдума в Гърция

Доларът поевтиня след разочароващи данни за заетостта в САЩ и заради предпазливостта преди референдума в Гърция за приемане на условията за нови извънредни помощи. Долар/йена е на 123.07 и се задържа добре над пет седмичното дъно от вторник на 121.93. Евро/йена е на 136.54, а евро/долар на 1.1095. Американските пазари ще останат затворени днес заради празника по случай Деня на независимостта.

Инвеститорите се надяваха на солидно подобрение на пазара на труда, което да затвърди очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвите още през септември, но вместо това цифрите не бяха толкова силни. Работодателите са наели 223 000 служители през последния месец, по-малко от прогнозираните 230 000. Правителството ревизира и стойностите за април и май с 60 000 по-малко.

Предпазливостта на пазарите се дължеше и на предстоящия в неделя референдум в Гърция, където ще се решава дали международните кредитори в крайна сметка ще определят дали държавата ще остане или не в еврозоната. МВФ предупреди в четвъртък, че Гърция ще се нуждае от удължаване на заемите от ЕС и вероятно отписване на голяма част от огромния дълг ако не успее да въведе икономически реформи и ръста се забави.

При тази несигурност около референдума, инвеститорите вероятно ще търсят японската йена като средство за защита срещу риска. В тази връзка министерството на финансите в Япония предупреди, че следи внимателно ситуацията в Гърция и валутните пазари.

Опит на златото да се стабилизира след неубедителните данни от САЩ

Златото се закрепи над три и половина месечното дъно, тъй като данните за заетостта в САЩ намалиха очакванията за повишение на лихвите от Федералния резерв през септември и това навреди на долара. Спот цената е на 1167 долара за тройунция. Вчера тя падна до 1156.85 долара, което е най-ниско ниво след средата на март. За седмицата поевтиняването е 0.7% и е втора поредна седмица на загуби.

Вчера данните показаха, че през последния месец са създадени нови 223 000 работни места в САЩ, което е под очакванията за 230 000. Стойностите за април и май бяха ревизирани с 60 000 по-малко. Резултатите не радват много на фона на излезлите най-малко 432 000 души от работната сила.

Преди излизането на доклада имаше силни залози за повишение на лихвите през септември благодарение и на силните потребителски разходи и активността в жилищния сектор. По-слабия резултат за заетостта намали шансовете за промени през септември. От това се възползва жълтия метал, който върна част от загубите.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 0.25% до 709.65 тона.

Пазарът следи внимателно ситуацията в Гърция, където липсата на решение за дълговата криза не доведе засега до по-голямо търсене на сигурност в метала. МВФ предупреди вчера, че огромна финансова дупка заплашва Гърция.

Днес американските пазари ще останат затворени заради празника по случай Деня на независимостта.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0