От туристическия бранш искат субсидии за автобусите по модела на чартърите

Ръководствата на зимните курорти в Банско, Пампорово и Боровец настояват за още помощ от държавата

От туристическия бранш искат субсидии за автобусите по модела на чартърите

Снимка: Министерство на туризма

880 ~ 1 мин. четене

Необходимо е подобряване на пътната инфраструктура и връзката от летищата до зимните курорти, както и стимулиране на пътуванията с автобус на принципа на субсидиите за чартърните полети. Това заявиха представители на зимните курорти в България по време на среща с министъра на туризма Марияна Николова.

Припомняме, че като част от антикризистните мерки, които държавата предприе в подкрепа на сектор „Туризъм“ е отпускане на субсидия от 35 евро за седалка на чартърните полети с капацитет над 100 души.

„Като туристическа дестинация България трябва да преориентира своята рекламна стратегия и кампания в социалните мрежи, както и в телевизиите на балканските страни. Ключово за развитието на предстоящия зимен сезон е активното и целенасочено присъствие на страната в различни онлайн канали“, заявиха представителите на зимните ни курорти по време на срещата си с министър Николова.

В работната среща в Боровец участие взеха ръководствата на туристическите комплекси в Банско, Пампорово и Боровец и от София, както и представители на местната власт и бизнеса от община Самоков.

Бизнесът настоява още фокусът да бъде поставен и върху факта, че се спазват всички мерки на безопасност. Ски спортовете са едни от най-сигурните и здравословните занимания, единственото струпване на хора е възможно само на лифтове, но и там се взимат мерки за спазване на дистанцията, увериха участниците в дискусията.

Представителите на бизнеса посочиха, че е важно да се работи в партньорство за подготовката на предстоящия зимен сезон. Те подчертаха, че за отрасъла е от голямо значение да се запази мярката 80:20 до края на сезона и подкрепиха факта, че вицепремиерът е предложил тя да действа до май 2021 година. В помощ на работата им би била възможността детските ваканции на всички балкански държави да се синхронизират.

Подкрепи Economic.bg