Предстои поевтиняване на колите в Турция

Валутната криза в страната се отразява остро на автомобилния сектор, коментира турско издание

Предстои поевтиняване на колите в Турция

Снимка: Wikimedia

Автор: Цветан Петров
Валутната криза в Турция нанася вреди върху различни сектори от икономиката на страната, като сред тях е дори автомобилният. През октомври спадът на продажбите на коли в страната се е задълбочил, което означава, че индустрията вероятно няма да изпълни прогнозите си за печалба до края на годината, освен ако правителството не понижи данъците, пише турският в. Cumhuriyet. Именно затова се очакват отстъпки от цените на автомобилите в страната.

Въпреки че въпросните прогнози за печалба бяха преразгледани заради икономическите проблеми на югоизточната ни съседка, през октомври продажбите на коли и лекотоварни автомобили са спаднали с около 72% спрямо същия месец на 2017 г. През септември пък понижението беше от 68%. Това означава, че автомобилният пазар в Турция се е свил с около 35% през първите 10 месеца на годината. Очакванията са продажбите за цялата 2018 г. да отбележат спад с поне 40%.

Автомобилният сектор в Турция се сблъсква с големи проблеми, тъй като от януари досега лирата се обезцени с около 35% спрямо долара. Поевтиняването на местната валута направи вносните автомобили по-скъпи, а повишенията на лихвените проценти пък повлияха негативно на търсенето на кредити.

За да се повишат продажбите, автомобилният сектор очаква от правителството в Анкара да понижи някои данъци, за да помогне за съживяването на пазара. Също така застояването на автомобили на склад създава допълнителен финансов стрес за сектора и вероятно ще се стигне до отстъпки в цените на колите.
Коментари: 0