Преговорите с китайците за тунела под Шипка са много напреднали

По думите на регионалния министър за първи път се вижда толкова сериозно намерение от страна на китайски конгломерат да инвестира в инфраструктура у нас

Преговорите с китайците за тунела под Шипка са много напреднали
Автор: Вероника Тонева
В много напреднал етап са преговорите с китайския конгломерат CITIC за изграждане на тунела под Шипка. Това заяви регионалният министър Николай Нанков пред репортер на Economic.bg. По негови думи бъдещите инвеститори два дни са изследвали и са се запознавали с трасето Габрово–Русе и Русе–Казанлък и имат сериозно намерение за инвестиция в инфраструктурата у нас.

„В момента създаваме проекта. Ще подпишем Меморандум и ще оформим начина, по който ще се финансира проектът“, обясни регионалния министър. „Принципът на концесия е именно инвеститорите да осигурят финансиране, да експлоатират инфраструктурата в определен срок, след който ще има срок на откупуване“, допълни Николай Нанков. Инвестицията в проекта ще остане публична.

Нанков смята, че китайските инвеститори имат сериозни намерения и по-скоро няма да има нужда от държавна гаранция. „По-скоро трябва да гарантираме трафик. Към момента Дунав мост – Русе–Гюргево удовлетворява напълно“, посочи Нанков и обясни, че съвсем скоро ще бъде организирана втора среща между министерството и потенциалните инвеститори.

Относно третия мост на Дунав, Нанков заяви ,че на 29 май ще се срещне с румънския премиер и в обозримо бъдеще, до 6-7 години, съоръжението може да бъде готово.

По темата със санирането регионалният министър заяви, че средства за жилищата на хората има по Приоритетна ос 2 на ОПРР. Той обясни, че желанията на местните власти са насочени по-скоро към проекти в образованието.
Коментари: 0