Преговорите в Германия за ново правителство за кратко оскъпиха еврото

След това обаче валутната двойка EUR/USD се търгуваше под 1.19, с дневно поевтиняване от 0.27%

Преговорите в Германия за ново правителство за кратко оскъпиха еврото
След големите продажби на „Черния петък“ инвеститорите заложиха, че през идващия  период на празници и голямо пазаруване компаниите ще повишат приходите си, което беше отчетено положително. Борсово търгуваният фонд (SPDR S&P Retail ETF), който следва представянето на търговците на дребно от индекса S&P 500, се покачи с 0.3 на сто, повлиян от нагласите за предпразнично пазаруване, докато основният индекс S&P 500 изтри част от покачването си през миналата седмица, като се понижи с 0.04% до 2601.46 пункта. Индустриалният индекс на САЩ напредна с една десета от процента, като се спря на ниво 23580.78 в края на търговската сесия и изпусна възможността да запише нов исторически максимум.

На европейската сесия преобладаваха продажбите, най-вече на компании от секторите на технологиите и финансовите услуги, в резултат на което борсите се оцветиха в червено. Немският индекс DAX изтри почти половин процент от стойността си, но въпреки това се задържа над психологическото ниво 13000 пункта. На борсата в Лондон също преобладаваха продажбите, като индексът FTSE 100 се понижи 0.35% до 7383 пункта. С възобновяване на обсъжданията относно данъчната реформа в САЩ, доларът започна да си връща позициите спрямо основните си конкуренти, като валутната двойка EUR/USD се търгуваше под 1.19, с дневно поевтиняване от 0.27%. Преди валутната двойка да развие дневното си низходящо движение тя се търгуваше в полза на еврото, след като стана ясно, че социалдемократите ще преговарят с канцлера Ангела Меркел за съставяне на бъдещо правителство в коалиция.

Цената на златото в понеделник достигна до най-високите си стойности от близо месец насам, като дори силният долар не можеше да ограничи цената да поскъпне с 0.45% до 1294.45 долара за тройунция. След като петролът достигна до най-високата цена от 2 години насам през предходните дни, в понеделник той върна част от покачването, като се понижи с почти 2% до 57.82 долара за барел.

Изказване на Джером Пауъл и Джанет Йелън

От 16:45 часа бъдещият председател на Федералния резерв Джером Пауъл ще говори пред банковия комитет на Сената, като се очаква неговото виждане относно паричната политика да се доближи до това на действащия председател – Джанет Йелън. От 17:00 часа в Капитол Хил Джанет Йелън ще се произнесе относно икономическото състояние на страната.

Ambarella

Компанията развива бизнес в производството на полупроводници и от средата на 2015 се движи в ясно изразен низходящ тренд. През текущата година цената на акциите опитват да поскъпнат, като виждаме пробив на тренд линиите, което говори за засилване на купувачите и очакваме формиране на възходящо движение. В момента акциите се намират върху краткосрочната тренд линия и пробив над нивото 58.00 ще потвърди, че тенденцията е към поскъпване не компанията.

USD/JPY

Валутната двойка показва силен низходящ тренд, при който ценовото движение образува серия от тренд линии, които оформят нивата на съпротива и е нужно да видим пробив над 112 за да смятаме, че може да се формира обръщащо движение и да се възобнови възходящия тренд. При липса на купувачи очакваме текущото движение да продължи до среща на нивото на подкрепа 110.

OilUK

Дългосрочното възходящо движение беше допълнително подкрепено от споразумението между Русия и страните от OPEC за ограничаване на добива на петрол, което изпрати суровината до двугодишен връх. Подходящо ниво за влизане в дълга позиция е при пробив на локалния максимум 64.40, докато при натиск от пазара и понижение на цената под двете тренд линии ще имаме сигнал за обръщане на тренда и може да очакваме корекция до нивото 55/56 долара за барел.

Dow Jones

След като от нивото на подкрепа 2555 широкият индекс отскочи и възобнови възходящото движение бяхме свидетели на нов исторически максимум, като тенденцията е индекса да продължава да покорява нови по-високи стойности. Индикаторът MACD е на път да направи възходящо пресичане на сигналната линия и подвижната средна на индикатора, което подкрепа очакваното повишение. Понижение под 2550 би означавало отслабване на биковете и възможно обръщане на тренда.
Коментари: 0