Преименуват ДКЕВР на КЕВР

Комисията ще заседава в един състав, но по определени теми ще заседава на два отделни състава

Преименуват ДКЕВР на КЕВР

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече ще се казва Комисия за енергийно и водно регулиране. Това решиха днес депутатите в енергийната комисия на НС.

Членовете на комисията гласуваха против разделянето на регулаторът на две специализирани комисии - "Енергетика" и "Водоснабдяване и канализация". Комисията ще заседава в един състав, но по определени теми ще заседава на два отделни състава, предаде БГНЕС.

"След като падна първото правителство на ГЕРБ и в обществото зрее недоверието към институцията и прозрачността за определянето на цената на енергията, идеята ни беше да вдигнем доверието в ДКЕВР. Затова решихме да не е държавна, да не е на пряко подчинение на изпълнителната власт и да не се назначава от премиера, а от парламента", заяви Рамадан Аталай от ДПС. 

По думите му няма начин комисията от 7 членове да обясни прозрачно на обществото по какъв начин се произвежда електроенергията. 

"Създаде се нетърпимост към разпределителите и снабдителите на електроенергия. Идеята е комисията да контролира електроразпределителните предприятия, освен да определя цената на енергията", добави Аталай. 

Той внесе и предложението за разделянето на ДКЕВР на два състава, но предложението му бе отхвърлено.
Подкрепи Economic.bg