Премиерът иска екзитполовете да се публикуват свободно

Според Бойко Борисов криенето на предварителните резултати е „лицемерие“

Премиерът иска екзитполовете да се публикуват свободно
1780 ~ 2 мин. четене
Премиерът Бойко Борисов нарече криенето на резултатите от екзитполовете „лицемерие“ и се обяви твърдо за това те да могат да бъдат публикувани. Той каза това днес, след като гласува в изборната секция в Банкя.

„Това е лицемерие. Не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец, като излязат резултатите, медиите да пишат коя от тях не е познала резултатите или е давала лъжливи надежди или преднина на еди кой си. Трябва да има справедливост, не може да се лъже така безогледно и да се взимат огромни пари оттук-оттам, за да внушават нещо по време на кампанията. Честността е най-важното нещо. Хубаво е да си има, който си иска. Аз не ги гледам агенциите и днес съм забранил да ми казват резултати. Като мине 20.00 часа първо трябва да се види къде какво е по градовете и селата, възрастовите граници, да си направят партиите изводите, за да си продължат реформите в партиите. Ако има отговорни политически лидери, вляво, вдясно, в центъра, вторник почват финалните разговори за важните постове в ЕС, структуриране на мнозинства. Къде ще се включат тези, които отиват от България, къде България ще има полза? Толкова много работа има“, каза премиерът.

Припомняме, че през март 2019 г. по предложение на депутатите от НФСБ и с подкрепата на ГЕРБ, депутатите приеха поправки в Изборния кодекс, с които забраняват на медиите да публикуват предварителни резултати дори в профилите си в социалните мрежи. От ЦИК коментираха пред „Дневник“, че няма как да контролират Facebook и няма да санкционират медии, които публикуват резултати там, ако не слагат линк към собствените си онлайн платформи.
Коментари: 0