„Има такъв народ“ няма да внесе кабинета без подкрепа от ДБ и ИСМВ

Партията на Слави Трифонов няма да подкрепи кабинет с мандат на другите партии

„Има такъв народ“ няма да внесе кабинета без подкрепа от ДБ и ИСМВ

Снимка: Красимир Свраков

10544 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Има такъв народ" няма да внесе проектокабинета си за гласуване в Народното събрание, ако "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън!" (ИСМВ) не заявят подкрепа за него по време на предстоящите консултации при президента Румен Радев. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов, който днес участва на пресконференция заедно с отказалия се проектопремиер Николай Василев.

В сряда ще стане ясно дали "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън!' ще ни подкрепят. Ако нямаме тази подкрепа, ще се случи същото. Но ние не желаем гласовете на ГЕРБ и ДПС. Ако нямаме подкрепата на двете партии, нямаме желание да правим кабинет", каза Тошко Йорданов.

"Ако не получим подкрепа за този кабинет от двете протестни партии, значи ние нямаме тяхната подкрепа. Ако отиде мандата в тях след това, да си договарят с когото искат."

Той отказа да каже кои от проектоминистрите ще бъдат сменени и кой ще е новият проектопремиер.

Кабинетът ще го представим, когато му дойде времето. Ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде, по-логично е да има избори. Отговорността на е на "Демократична България" и на "Изправи се. Мутри вън!", каза Йорданов.

Той все пак заяви, че не желае предсрочни избори и доказателство за това е предложението им за кабинет.

Йорданов многократно натърти, че тази пресконференция се дава днес, за да се изчисти името на Николай Василев, върху когото, според Йорданов, "се изля помия". "Ние се съобразихме с това, което се изля върху Ники Василев. Не може да се лее помия ей така", каза зам.-председателят на партията.

По отношение на начина, по който "Има такъв народ" представи кабинета си и желанието на партията да управлява сама, Йорданов посочи, че така или иначе трите т.нар. протестни партии нямат 121 депутата и няма значение дали правителството се прави от една партия, или от три.

Той очаква подкрепа от депутатите на двете партии по политики и не желаят да водят преговори за постове. "Ако сметнат, че подкрепят нашите политики, да ни подкрепят. Ако не – да подкрепят когото искат", каза Йорданов.

Той смята, че това е правилният вариант, тъй като "министрите са само изпълнители". С това оправда и нежеланието на лидера на партията Слави Трифонов да бъде номинацията за премиер.

Не е задължително лидерът да е министър-председател. Досега заради тази форма Министерският съвет стана по-важен от парламента. Последните 11 години бяха очеизвадно доказателство за това. Борисов юркаше парламентарната група да приема и и отменя закони и да прави каквото иска. Трифонов си носи отговорността. В Министерския съвет са изпълнители, а тяхното назначаване и уволнение става от парламента, така е по Конституция", каза още Йорданов.

На пресконференцията Николай Василев представи и част от приоритетите си, които щеше да следва, ако Слави Трифонов не беше оттеглил кандидатурата му заради "излялата се помия". Неговата идея е била корпоративният данък да бъде намален от 10 на 9%. Същото е щяло да се случи с данъка върху доходите на физическите лица. ДДС пък е било предвидено да падне от 20 на 18%, а за международния туризъм – до 5%.

Филип Станев от "Има такъв народ" побърза да изтъкне, че новият проектопремиер на партията сам ще определя приоритетите си и те могат да са други.

С 9% (корпоративен и подоходен данък) ще съберем повече данъци, отколкото с 10%. С ДДС е горе-долу същото. България сега събира и харчи много повече, отколкото през последните 30 години. За мен тази политика е по-добра и тя помогна много на България от 97-ма година досега", каза Николай Василев.

Той разкри също, че на сегашния служебен финансов министър Асен Василев е предложен вицепремиерски пост и да отговаря за европейските фондове и за борбата с укриването на средства, поемайки директно контрола върху ДАНС. Той обаче е отказал, тъй като има разминавания с вижданият по отношение на дефицита и орязването на разходите.

Подкрепи Economic.bg