Превратът в Гвинея изстреля цената на алуминия до 10-годишен връх

Страната е ключов играч във веригата на доставки на един от най-ценните метали днес

Превратът в Гвинея изстреля цената на алуминия до 10-годишен връх

Снимка: БТА

5796 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цените на алуминия достигнаха най-високите си нива от десетилетие след новината за преврат в Гвинея, която е вторият в света производител на боксит (най-важната алуминиева руда). Металът, използван в бирени кутии, строителство и автомобили, скочи с 1% и курсът му достигна 2776 долара за тон на Лондонската метална борса, което е най-високото ниво от май 2011 г. Акциите на производителите на алуминий в Китай и Европа също нараснаха. 

Скокът идва след новината за военен преврат в Гвинея, където в неделя бе свален президента Алфа Конде. Политическите сътресения там предизвикаха опасения относно доставките на боксит, необходим за производството на алуминий. 

Гвинея доставя около 25% от световния боксит, най-вече за Китай и Русия. Суровината се рафинира, за да се използва за производството на алуминий. 

Акциите на руския производител на алуминий Rusal се повишиха с 4% в Москва в понеделник, преди да отстъпят назад, а тези на китайската Aluminium Corporation поскъпнаха с 5% заради по-високите цени на алуминия. В Европа акциите на Norsk Hydro нараснаха с 5% в Осло. 

Повишената несигурност около новия политически режим в една от най-големите страни производители на боксит в света може да наруши световните потоци на износа на стоки. Също така се увеличава вероятността от предоговаряне на сделки за износ, което може да окаже натиск върху цените на алуминия“, коментират анализатори в JPMorgan, цитирани от Financial Times. 

Гвинея е най-големият доставчик на боксит за Китай, която пък е най-големият производител на алуминий в целия свят. 

Австралия е единствената страна, която произвежда повече боксит от Гвинея. Акциите на миньорите там също нараснаха след последните новини. 

„Очакваме по-агресивни китайски покупки на алуминиев оксид през следващите седмици като хеджиране на предлагането“, казаха анализатори от BMO Capital Markets относно прогнозата за търговия с Австралия.

Подкрепи Economic.bg