Президентът на САЩ: права, задължения, заплата

Поддръжката на Белия дом струва на държавния бюджет $4 млн. годишно

Президентът на САЩ: права, задължения, заплата
4886 ~ 2 мин. четене

На 8 ноември 2016 г. в САЩ ще бъде избран 45-ият президент на страната. Позиция президент е въведена в конституцията на страната през 1787 г. и влиза в сила през 1789 г. Той е ръководителят на страната, главната изпълнителна власт и главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президент на САЩ може да стане всеки гражданин роден в страната и живял в нея в продължение на най-малко 14 години и по време на изборите е достигнал 35-годишна възраст. Президентът се избира за срок от 4 години. Едно и също лице може да бъде избран за президент на Съединените щати не повече от два пъти (последователни или с прекъсване).

Президентът "следва точното изпълнение на законите и назначава всички служители на Съединените щати." Висшите длъжностни лица (министри и ръководители на ведомства), както и членове на Висшия съд се назначават от президента със "съвета и съгласието на Сената". Изпълнителните президентски укази имат нормативен характер (задължителни за изпълнение, но могат да бъдат спрени или отменени с решение на Конгреса).

Президентът не притежава право на законодателна инициатива. Въпреки това, неговото годишно съобщение до Конгреса, в което той представя целите на политиката на неговата администрация се разглежда като програма на законодателните дейности на Конгреса.

Президентът има право на вето, което той може да се прилага за всеки закон, с изключение на измененията в конституцията. За да отхвърли ветото Конгресът трябва отново да одобри закона с 2/3 от гласовете (дългосрочната практика показва, че Конгресът не преодолява президентското вето 7-11%).

Президентът изгражда и внедрява външната политика. Той лично или чрез свои представители води международни преговори и сключва международни договори. Приема посланици и други официални лица. Назначава посланици, консули и други упълномощени представители.

Според Конституцията на САЩ, основанията за прекратяване на правомощията на президента чрез процедура по импийчмънт са "държавна измяна и корупция или други тежки престъпления или нарушения." В историята на САЩ тази процедура се е използвала два пъти: през 1868 г. срещу Андрю Джонсън и през 1998-1999 г. при Бил Клинтън. И двамата са оправдани.

Президентът получава за услугите му фиксирана такса, която не може да се променя по време на периода, за който той е избран. Също така в рамките на този период той не може да получава други доходи от САЩ или от други щати.

Заплата на президент на САЩ в момента е $400 000 годишно. В допълнение, президентът има право да получи допълнителни $50 000 за непредвидени в годината. Тази сума, за разлика от заплатите, не се облага с данъци. Поддръжката на Белия дом, където живее президентът и неговото семейство, ежегодно струва $4 млн. (само за цветята се дават  $250 000 годишно).

Държавният глава се радва на планинската резиденция на Кемп Дейвид в Мериленд. На територията й са разположени 11 къщи за гости, плувен басейн и няколко зони за почивка.

Подкрепи Economic.bg