Президентът решава до дни да наложи ли вето върху Изборния кодекс

Плевнелиев обеща на българите в чужбина, че ще бъдат чути

Президентът решава до дни да наложи ли вето върху Изборния кодекс
До дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс, приет преди празниците от парламента, съобщи БТА. 

В момента текат консултации с юристи и експерти по конституционно право. Той съобщи самият той пред журналисти в Копривщица, където се включи в тържествата по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и празника на града.

Плевнелиев заяви,че текстовете се проверяват един по един дали не противоречат на Конституцията. По думите му гласът на българските граждани в чужбина ще бъде чут.

В словото си по повод годишнината от Априлското въстание държавният глава призова за опазване на идеала за чиста република, зададен от революционерите.

"Днес, когато сме свободни и се радваме на членството на България в ЕС - съюз за мир, демокрация, човешки права и свободи, трябва да си даваме сметка, че идеалът и посоката, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени и развивани", каза Плевнелиев. 

По думите му искрата на българската държавност, свобода и революция, запалена в Копривщица преди 140 години, все още има място в сърцата на българите.

Според президента сега България повече от всякога се нуждае от примера на великите патриоти за любов към Отечеството.

"Цяла плеяда от велики българи ни зададоха идеала и посоката за България, която има своята държавност и е равностойна на другите европейски народи - Левски, Каравелов, Ботев, Бенковски, Захари Стоянов, Иван Вазов", заяви Плевнелиев.

Коментари: 0