При референдум днес - Шотландия избира независимост от Великобритания

Това сочат данни от ново актуално проучване

При референдум днес - Шотландия избира независимост от Великобритания

Снимка: Pixabay

7882 ~ 1 мин. четене
Шотландските избиратели биха гласували за независимост от Обединеното кралство, според анкета на Майкъл Ашкрофт - първото голямо публикувано проучване, което показва преднина за независимостта, от март 2017 г. насам.

Попитани как ще гласуват на референдум за независимост, 46% от анкетираните 1019 избиратели отговарят, че ще гласуват за независимост, а 43% - против. С изключение на онези, които са заявили, че не знаят или няма да гласуват, това представлява преднина от 52% спрмо 48% за независима Шотландия.

„След посещението на [премиера] Борис Джонсън миналата седмица в Единбург проведох анкета сед шотландците, за да измеря подкрепата за втори референдум за независимост и да преценя мнението за самата независимост“, заяви Ашкрофт, консерваторът, който се противопостави на ръководството на Джонсън.

„Намерих малко мнозинство в подкрепа на нов вот - и първа преднина за независима Шотландия за повече от две години“, каза той.

Шотландците отхвърлиха независимостта с 55 спрямо 45 процента на референдум през 2014 г., но различията по отношение на Brexit изостриха отношенията с правителството в Лондон.

52-48 гласа за излизане от ЕС на референдум през 2016 г. обтегнаха връзките между съставните части на Обединеното кралство: докато Уелс и Англия гласуваха за напускане, Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС.

Шотландската национална партия (SNP), която управлява делегираното правителство в Единбург, казва, че втори референдум за независимост е оправдан, тъй като Шотландия сега би била извадена от Блока срещу волята си.
Подкрепи Economic.bg