При скок на газа с 30%, парното ще поскъпне с около 20 на сто

Ръст в цената ще доведе и до по-скъпо електричество, смятат експерти

При скок на газа с 30%, парното ще поскъпне с около 20 на сто

Драстично ще поскъпнат парното и топлата вода, ако цената на природния газ се увеличи с близо 30 на сто от 1 април, както предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Експерти пресметнаха, че това означава повишение с около 20 процента на топлоенергията. Това ще доведе и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно, предаде БНР.

Скокът при топлоенергията трябва да е около 20 процента, посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

"При положение че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70%от общите разходи, това означава поне с 18-20% промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа", изчисли той.

Ръст в цената на газа ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши. Това значи през тази цена влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на "Топлофикация", обясни той.

Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто, каза председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов.

"За нас такова поскъпване е шоково. Освен че е много голямо, то е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби. Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик "Булгаргаз", допълни Стаменов.

"Ако има такова поскъпване и няма никакви буфери, които да намалят поскъпването, то би следвало да помислим и за сигурността на доставките, тоест стабилността на обществения доставчик", смята той.

В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.

При такова драстично поскъпване на природния газ, ще има скок и в цената на хляба, коментира Димитър Людиев от Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

Над 60% от производителите на хляб в страната са зависими от цената на природния газ. Скок от 30% би довел до поне 5-6% поскъпване на насъщния, изчисли той.

90 на сто от българските оранжерии използват газ за отопление и скокът от 30% в цената на газа ще се отрази пагубно на сектора, заяви председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов. Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират.

Коментари: 0