Приходите на Johnson & Johnson скочиха с над 17%

Компанията обяви, че очаква данни от проучване за въздействието на две дози от нейния препарат срещу вариантите на COVID

Приходите на Johnson & Johnson скочиха с над 17%

Снимка: БТА

284 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Johnson & Johnson обяви, че очаква тази година продажби на ваксина срещу COVID-19 за 2.5 млрд. долара въпреки нарастващите опасения за нейната ефективност срещу Delta варианта, предава CNBC. Междувременно при публикуването на финансовите си резултати за второто тримесечие компанията отчита приходи, които надвишават очакванията на Уолстрийт.

Фармацевтичният бизнес на J&J, който разработи еднодозовата ваксина срещу коронавирус, генерира приходи от 12.59 млрд. долара, което е увеличение от 17.2% на годишна база.

Дженифър Тауберт, председател на фармацевтичните продукти на J&J, заяви, че повечето от основните бизнес направления на компанията се връщат на нивата отпреди COVID, като производителят на лекарства вижда възможност да се върне на пазара в САЩ и Европа. Звеното очаква да продължи със силните продажби независимо от вариантите на коронавируса.

Потребителското звено на компанията, което произвежда продукти като Neutrogena за измиване на лице и Listerine, генерира приходи от 3.7 млрд. долара, което е с 13.3% повече от година по-рано. Отделът за медицински изделия генерира 6.9 млрд. долара, което е 62.7% увеличение. От компанията посочват, че това звено е било силно засегнато миналата година, тъй като пандемията принуди болниците да отложат плановите операции и американците останаха вкъщи.

Всички осъзнахме през последните 18 месеца колко е важно доброто здраве и избираемостта не е избираема завинаги“, казва финансовият директор на J&J Джоузеф Уолк пред CNBC, след като компанията публикува своя отчет за приходите.

Световните продажби на еднодозовата ваксина през тримесечието са били 164 милиона долара.

Компанията повиши своите насоки за приходи и приходи за годината. J&J сега очаква печалба през цялата година от 9.50 до 9.60 долара на акция, в сравнение с предишната прогноза от 9.30 до 9.45 долара на акция. Той очаква приходи между 92.5 млрд. и 93.3 млрд. долара, в сравнение с предходната прогноза от 89.3 до 90.3 млрд. долара.

Ръководителите на J&J заявиха, че е твърде рано да предоставят конкретна информация за перспективите на компанията за 2022 г. и в частност за производството им на ваксини, като се има предвид несигурността относно необходимостта от бустерни дози и разпространението на силно трансмисивни варианти.

Те казаха още, че компанията очаква данни от проучването си за тестване на две дози от ваксината си през третото тримесечие или началото на четвъртото тримесечие на тази година.

Подкрепи Economic.bg