Приключва сделката за British Steel

Ще бъдат спасени повече от 3000 работни места

Приключва сделката за British Steel

Снимка: Twitter профил British Steel

1020 ~ 2 мин. четене
Китайска фирма ще приключи придобиването на British Steel в понеделник. По-рано Jingye Group заяви, че ще спаси повече от 3000 работни места в Скънторп и Тийсайд и ще модернизира стоманодобивната промишленост в градовете, предаде Би Би Си.

Според съобщенията фирмата предложи 50 милиона лири за закупуване на компанията, след като тя изпадна вколапс и беше поставена под контрола на службата за несъстоятелност на Обединеното кралство миналата година.

Синдикатите заявиха, че близо 500 работници все още са изправени пред загуба на работата си.

British Steel даваше работа на около 5000 души в момента на нейния крах и е втора по големина в стоманодобива в страната.

Jingye Group, която също произвежда стомана, също обеща да инвестира около 1,2 милиарда британски лири през следващите 10 години за модернизиране на нейните заводи и машини.

Изпълнителният директор на Jingye определи сделката като "нова глава в британското производство на стомана".

Новината за приключване на поглъщането идва след месеци на несигурност за работниците. Правителството поддържаше британската стомана от миналия май, докато търсеше купувач. Jingye подписа споразумение за закупуване на British Steel през ноември след като преговорите с турския кандидат се провалиха.

През януари френското правителство заяви, че може да наложи вето на сделката, тъй като счита завода на British Steel в Аянж за стратегически национален актив. Разположено в североизточна Франция, заводът се счита за важен, тъй като доставя релси за железниците на страната.

Шефът на Jingye заяви по-рано тази година, че остава „заинтересован“ от закупуването на завода, но настоява за закупуване на активи във Великобритания и Холандия.

British Steel беше създадена през 2016 г., след като беше продадена от индийската Tata за 1 паунд на частната инвестиционна компания Greybull Capital.

Тя влезе в несъстоятелност по-малко от три години по-късно и поиска финансова подкрепа от правителството, преди да бъде обявена в ликвидация.
Коментари: 0