Приложението, което „контролира“ децата ни в интернет

Protect your kid помага на родителите да се справят със заплахите, които интернет пространството крие

Приложението, което „контролира“ децата ни в интернет

Деян Благоев, бизнес мениджър Bulbera

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
С всекидневно развиващите се технологии, заплахите, които се разкриват пред децата в интернет, стават все повече. Българската компания Bulbera е създала безплатно приложение, с което родителите да могат да контролират какво точно правят децата в интернет, без да навлизат осезаемо в личното им пространство. Без изненада, негативен отзвук от приложението има само от децата, но компанията цели да провокира разговор за опасностите, които интернет пространството крие. За услугата си говорихме с Деян Благоев, мениджър в компанията, с когото се запознахме на десетото юбилейно издание на фестивала Webit.

- Г-н Благоев, разкажете ни малко повече за компанията Bulbera.

- Bulbera е българска компания. Занимаваме се с разработка на софтуер за други компании, например за имена като Nokia и Telenor, но работим и с малки стартъпи. Protect your kid е нашият социален проект, който развихме в България – на български език. Той е напълно безплатен. 

- Какво представлява приложението?

- Инсталирате приложението Protect your kid на Android устройството на детето си, независимо дали е смартфон или таблет. След като го направите,може да го настроите колко време да играе детето, на какви игри да играе, какви сайтове да посещава, дори може да му изключите телефона. Настройките могат да се управляват и от телефона на родителя. Може да виждате чрез GPS къде се намира детето, така че ние предоставяме всички необходими за спокойствието на един родител функции. Услугата е подходяща за деца до 10-12-годишна възраст.

Държа да отбележа, че това не е шпионски софтуер, т.е. целта не е да се скриете от детето, а напротив – целим да стимулираме родителите да говорят с децата за рисковете в интернет. Хубаво е да се обясни защо родителят прави това - че е полезно за очите му, че е полезно за това да бъде спокойно и да не се среща с разни съмнителни типове. Партньори сме с ГДБОП, с Агенция за закрила на детето, Националният център за безопасен интернет, което за малка частна компания си е много добро постижение. Услугата се продава в цял свят, а за България тя е безплатна. Приложението е преведено на 9 езика, дори и на японски. През последната година бяхме отличени от ООН и станахме иновативна компания на България.

- От колко човека се състои екипът?

- Екипът в момента се състои от 15 човека, като назначаваме и нови хора. Живот и здраве до края на годината ще сме над 20 човека.

- От колко години компанията е на българския пазар?

- Чисто като регистрация отпреди 10 години, но активно работи от последните 3 години.

- С какви други проекти може да се похвалите?

- Интересни проекти, които сме правили са в медицинската сфера. Правим различни програми за университети, за частни клиники, за организации, свързани с медицината. Друг сегмент, който ни е много силен са т.нар. leisure – всички програми за поръчване на храна, запазване на хотелски стаи – там имаме успешни проекти в цял свят. Третото е работата за телекоми – билинг системи и управление на клиентите.

- Приложението от колко време е достъпно на у нас?

- Вече 15 месеца приложението е достъпно у нас. За това време общо в цял свят е изтеглено около 70 хил. пъти. В България общо близо 10 хил. души са се възползвали от услугата.

- Имате ли feedback от родителите относно ползата от приложението?

- Има няколко групи от родители, от които получаваме обратна връзка. Някои от родителите смятат, че това е шпионски софтуер и ще могат да скрият от децата си какво точно вършат. Те са разочаровани, защото приложението не работи по този начин. Тези, които са го изтеглили с ясното съзнание какво теглят, нямат оплаквания и са доволни от това, което получават. Част от децата не ни обичат много-много, защото примерно им спираме любимите игри. Но в крайна сметка тук идва ролята на родителя, който трябва да обясни защо го прави. Иначе като цяло рейтингите са добри, най-негативните получаваме от децата. 

Много често от родители получаваме запитвания дали могат да четат Facebook комуникацията на детето си. Не, няма как да правят това. Това вече е полицейски софтуер.

- Казахте, че работите с ГДБОП, по какъв начин?

- Обикаляме по училища и изнасяме лекции пред родители, учители и деца. Много сме ангажирани в това и искаме да помогнем на родителите да разберат, че новите технологии не са лоши. Лош е начинът, по който се използват. В крайна сметка това е бъдещето.

- Какви планове имате от тук нататък?

- Продължаваме да развиваме продукта, да добавяме нови приложения към него, Развиваме го на нови езици и се стараем да достигне до все повече училища и родители. Участници сме в програма за киберскаути – където се обучават петокласници за всички заплахи в интернет и как да ги разпознават, а след това те обучават съучениците си. Активно развиваме в България продукта, за да можем след 2-3 години да видим осезаем резултат и разлика в цялото възприятие на технологиите, децата и съвременното поколение. 
Коментари: 0