Примирие в Украйна от 15 февруари

До 19 дни трябва да бъдат освободени всички пленници, предвижда споразумението

Примирие в Украйна от 15 февруари
3701 ~ 2 мин. четене
Споразумение за прекратяване на огъня в Донбас от полунощ  (00:00 ч.) на 15 февруари договориха лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция. Новината съобщи руският президент Владимир Путин, след продължилите 16 часа преговори.
Киев и лидерите на сепаратиските области са подписали пътната карта за прилагане на мирния план, съобщава БНР. 

Новата договореност предвижда воюващите страни да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия. Украинският парламент трябва да приеме конституционна реформа, която да гарантира правата на хората в Източна Украйна, заяви още Путин.

Успяхме да се договорим за най-главното. Защо преговорите продължиха толкова дълго? Според мен това е свързано с факта, че за съжаление киевските власти до момента отказват пряк контакт с представителите на Донецката и Луганска народна република. Работихме в наличните условия и успяхме да се договорим за доста неща, коментира той.

 Четиримата лидери подкрепят продължаването на преговорите между ЕС, Украйна и Русия за газовите доставки, добави руския президент. 

По думите на Франсоа Оланд споразумението урежда политически конфликта, което ще облекчи значително ситуацията в Донбас, но все още предстои работа. 

Украинският лидер Петро Порошенко добави, че в рамките на 19 дни трябва да бъдат освободени всички пленници, а изтеглянето на тежката артилерия ще започне два дни след прекратяване на огъня.

Бушуващата няколко месеца война в Източна Украйна се задълбочава все повече с хиляди жертви и тежки разрушения. Животът на цивилните в района продължава да е под заплаха, а стабилност в региона не съществува.

Предишното споразумение от септември, подписано също в Минск, настояваше за изтегляне на тежките оръжия, самоуправление в източните региони и буферна зона по границата между Русия и Украйна. То обаче се разпадна бързо и насилието продължи.

През това време Русия продължи да отрича твърдо обвиненията, че изпраща свои военни и оръжия в Украйна. Западните и украинските лидери оставаха на позицията, че няма никакво съмнение, че Москва стои зад растящото насилие и усилията сепаратистите "да превземат територия в източната част на Украйна”.Подкрепи Economic.bg