Притежателите на смартфони ги сменят на 21 месеца

В развиващите се държави срокът за подмяна е по-кратък, отколкото в развитите

Притежателите на смартфони ги сменят на 21 месеца

Анализаторската компания Counterpoint Research е провела анкета сред собственици на смартфони, за да разбере какви са предпочитанията им за брандове, както и какви са факторите, влияещи на решенията им при покупка. Изследването е било сред 3500 респонденти от различни държави.

Според данните, притежателите на смартфони сменят устройствата си средно на всеки 21 месеца. Потребителите са започнали по-често да купуват нови смартфони заради по-големия брой евтини апарати и растящата зависимост на хората от тези устройства.

В развиващите се страни хората по-активно подменят смартфоните си, отколкото във вече развитите. Например, в Мексико и Тайлнд сроковете за купуване на нов смартфон са съответно 18 и 19 месеца, а в Япония – 26 месеца. Освен това всеки трети мексиканец е готов да купи нов смартфон в замяна на стария веднъж годишно. Желанието на японците по-дълго да задържат своите смартфони експертите са свързали по-големия дял възрастно население, което изпозва по-престижни и надеждни устройства, които не изискват да бъдат подменяни често.

От допитването също така става ясно, че повече от половината притежатели на смартфони в Австралия, Китай, Германия и Саудитска Арабия са готови да похарчат над 400 долара за покупка на нови устройства. По този начин тези страни може да се смятат за целеви пазари за производителите, предлагащи по-скъпи продукти.

Около една трета от респондентите от Германия и Австралия възнамеряват да отделят над 500 долара за обновяване на смартфона. Изглежда, не е случайност, че Apple доминира в тези държави, а над 85% от собствените на iPhone там не възнамеряват да преминават към продукт на друга компания.

Анкетата на Counterpoint Research е изследвала и времето на използване на смартфоните. Почти всеки втори човек на планетата всеки ден хаби около 5 часа за тези устройства – влизане в социалните мрежи, разглеждане на интернет страници, филми, игри и др. Всеки четвърти притежател на смартфон пък борави с устройството си общо 7 часа на ден. Към активните потребители се отнасят хора, които работят с помощта на телефоните или ги използват за достъп до цифрово съдържание вместо компютрите. Над половината от респондентите от развити страни са регистрирани в различни услуги за поточно предаване на музика и видео – Amazon Prime, Netflix и т.н.

65% от собствениците на смартфони в света ги използват за влизане в интернет, 62% - за игри, 56% - за телефонни разговори и 54% - за използване на чат приложения.

Коментари: 0