Проблемите с производството на iPhone 13 потопиха акциите на Apple

Гигантът е един от големите купувачи на чипове, а те продължават да са дефицитни

Проблемите с производството на iPhone 13 потопиха акциите на Apple

Снимка: Twenty20

1132 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Недостиг на чипове

Акциите на Apple поеха надолу след съобщенията, че компанията може да намали производствените цели за iPhone 13 поради продължаващия глобален недостиг на чипове. Гигантът очакваше да достави 90 млн. устройства през последното тримесечие на 2021 г., но сега източници твърдят, че ще намали бройката поне с 10 милиона, съобщи Bloomberg.

Това изпрати цената на акциите на Apple на червено, като във вторник те затвориха при цена от 141.51 долара, с 1.3% надолу на дневна база. В предварителната търговия днес книжата падат с още близо 1%, показва справка в Yahoo Finance.

Производителите на полупроводници Broadcom и Texas Instruments също отбелязаха понижение с около 1%, тъй като тяхната дейност е свързана с тази на Apple. В момента те се борят да доставят достатъчно чипове на американския гигант.

Сянката върху доставките на Apple за крайния потребител бе хвърлена на фона на стартиралите продажби на новите модели iPhone 13. През септември компанията представи четири модела – iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. От миналата седмица те вече могат да бъдат купени в магазините.

Кризата с чиповете

Милиони продукти в различни индустрии – от автомобилната през битовата техника до потребителската електроника – разчитат на компютърни чипове. А те се оказаха дефицит в световен мащаб, след като пандемията и неочакваният скок в търсенето объркаха плановете на компаниите. Днес производителите на полупроводници са впрегнали всички налични мощности в опит да задоволят поне част от недостига, като се планират и бъдещи инвестиции за милиарди в изграждането на нови бази.

Компании като Apple са сред най-големите купувачи на чипове в света и затова понесоха силен удар, заедно с представителите на автомобилната индустрия и производителите на гейминг конзоли.

Още през юли изпълнителният директор на Apple Тим Кук предупреди инвеститорите, че недостигът на полупроводници може да повлияе на продажбите на iPhone и iPad.

Инвестиционната фирма Wedbush изчислява, че в разгара на празничния сезон на компанията няма да достигат около 5 млн. броя iPhone 13, ако потребителското търсене продължи да върви с очакваните темпове. Според анализаторите на Wedbush Даниел Айвс и Джон Кацингрис недостигът на чипове не е „притеснителен“, тъй като се очаква смартфоните да бъдат налични в началото на 2022 г.

„Направяйки крачка назад, изместването на 5 до 10 милиона единици от тримесечието до декември към това до март не ни притесняват и в крайна сметка говори за по-силна траектория на търсене, отколкото Уолстрийт очакваше“, коментират те, цитирани от BBC.

Ние разглеждаме днешните новини като ускорение на многогодишния суперцикъл iPhone 12/13, който продължава.“

Тяхното мнение споделят и няколко други анализатори, които прогнозират, че новите модели iPhone 13 ги чака силна година на продажби. Една от движещите сили е желанието на потребителите да се оборудват с устройства, поддържащи 5G мрежи.

Подкрепи Economic.bg