Проблемите със „Северен поток 2“ може да повишат цените на газа, смята Лавров

Според него проектът е важен за цяла Европа и ще засили енергийната ѝ сигурност

Проблемите със „Северен поток 2“ може да повишат цените на газа, смята Лавров

Снимка: БТА

1632 ~ 1 мин. четене

Проблемите около "Северен поток 2" могат да доведат до повишаване на цените на газа в ЕС, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Той обаче е убеден, че проектът ще стартира, пише „Комерсант“.

Преди седмица Германия отхвърли искането на оператора на Nord Stream-2 проектът да бъде освободен от изискванията на директивата за газ в ЕС. Това означава, че сега "Северен поток 2" може да не бъде пуснат на пълен капацитет. Nord Stream 2 AG ще обжалва това решение.

„Експертите - това е тяхното мнение - са съгласни, че почти всички варианти за разрешаване на правни конфликти ще доведат до по-високи цени на газа за крайните потребители, за гражданите на страните от ЕС“, заяви Лавров на пресконференция след министерската среща на Съвета на държавите от Балтийско море.

В същото време той вярва, че „Северен поток 2“ ще стартира. „Убеден съм, че той ще тръгне - Германия и други европейски страни, чиито компании участват в прилагането му, се интересуват от това. В крайна сметка цяла Европа се интересува от това, защото това ще засили европейската енергийна сигурност“, заяви Сергей Лавров.

Министърът също така отбеляза, че Русия няма да оказва натиск върху Германия във връзка със "Северен поток 2". Той каза, че днес възнамерява да проведе телефонни разговори с германския външен министър Хайко Маас.

Коментари: 0