Продажба на сгради ще покрие част от задълженията на „Холдинг БДЖ“ към „Пътнически превози“

Една от сградите в Стара Загора, собственост на дружеството, ще се използва за почивка на превозния персонал в града

Продажба на сгради ще покрие част от задълженията на „Холдинг БДЖ“ към „Пътнически превози“
5758 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
"Холдинг БДЖ“ ЕАД ще продаде недвижими имоти на дъщерното си дружество „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, като по този начин ще покрие част от задълженията си към него. Става въпрос за продажбата на три сгради в кв. „Индустриален“ в Стара Загора, а самото прехвърляне бе одобрено от Министерски съвет през миналата седмица.

Задълженията на холдинга към „Пътнически превози“ са от 2012 г., когато се извърши преструктурирането на компанията и бяха създадени отделните дъщерни компании. Именно тогава 25-те мотрисни влака Siemens, първоначално собственост на компанията майка, се прехвърлят на дъщерното дружество, но с тях се прехвърля и дълг за пробег.

С това счетоводно прехвърляне част от тези задължения ще бъдат покрити.

Пред Economic.bg от БДЖ коментираха, че с писмо от „БДЖ-Пътнически превози“ са обяснили, че финансовите отношения могат да се уредят частично с прехвърлянето на собственост върху сградите. Една от тях ще се използва за почивка на превозния персонал в града, тъй като от дъщерното дружество не разполагат с недвижима собственост в района и изпитва необходимост от такава за нормалната си експлоатационна дейност.
Коментари: 0