Проект „Посещаемо и безопасно училище“ с приз на наградите БАИТ

Специална награда получи преподавателят д-р Светлин Наков

Проект „Посещаемо и безопасно училище“ с приз на наградите БАИТ
Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков отличи Областна администрация-Пловдив с приз за развитие на информационните и комуникационните технологии в церемонията за годишните награди на БАИТ за 2017 година. Пилотният за страната проект Областна междуинституционална платформа „Посещаемо и безопасно училище“ бе класиран на първо място в категорията „Държавна администрация“ в традиционния конкурс на Българската асоциация за информационни технологии. 

Церемонията, под патронажа на държавния глава, се провежда за 7 път и отличи 11 проекта в областта на информационните технологии. Платформата, реализирана по проекта, има за цел по-лесно проследяване на процесите на миграция и на възможностите за настаняване на децата в детски заведения до завършване на средно образование. Основна цел на програмата е децата да се върнат в училище и да се задържат в образователната система.

Президентът Румен Радев връчи специалната награда за 2017 г. на преподавателя д-р  Светлин Наков, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмиране и информационните технологии. Той преподава в няколко университета и изгражда частни школи за обучение по програмиране, и е един от инициаторите за създаването на Софтуерния университет (СофтУни), в който 30 000 души се обучават годишно по програмиране и дигитални умения. 

Президентът отбеляза, че времето, в което се гледаше на програмирането като на „странно занимание на странни хора“ отдавна вече е в историята. 

„Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с едни много смели крачки и с най-голяма добавена стойност“, добави Румен Радев.  
Коментари: 0