Проектантски и строителни фирми най-активни в конкурса “Най-добра българска фирма”

Победителите ще бъдат обявени в края на ноември

Проектантски и строителни фирми най-активни в конкурса “Най-добра българска фирма”

Проектантските и строителни фирми са най-активни в тазгодишното издание на конкурса „Най-добра българска фирма“, организиран за четвърта поредна година от Fibank, показва прегледът на кандидатите. Спектърът на услуги е широк – от строителство на жилищни сгради, през промишлени такива, отделни покривни системи, инфраструктурни обекти, както и електроенергийни обекти. Следва ги текстилната индустрия, като и тук разнообразието е значително: кандидатстват производители на дамско и мъжко облекло, на персийски килими, хавлии, бельо, спортни дрехи, обувки и чанти, фолклорни костюми и носии.

Като цяло собственото производство води като брой кандидати пред занимаващите се с търговия и услуги компании, обобщават организаторите на конкуса. Производителите на зърнени, маслодайни и бобови растения, животновъдите, производителите на мебели, на бетонови смески, на ел. инсталации и климатични системи, както и на захарни и сладкарски изделия също намират място сред най-многобройните участници в инициативата. В сферата на услугите като брой участници изпъкват хотелиерите и фирмите, предлагащи транспортни услуги - пътнически и товарен транспорт в страната и международен, дори корабен транспорт. Наред с тях участват фирми, предлагащи интернет и комуникационни услуги, разработка на софтуер, компютри, сервиз на автомобили, кредити и др.

Наред с видимо по-многобройните бизнеси, представени в конкурса, инициативата се радва на голямо разнообразие от участващи бизнес сфери, коментират организаторите. Впечатляващият спектър включва още производители на сладолед, дизайнерски радиатори, хартиени ролки, сателитни антени, фураж, хляб и хлебни изделия, печатни платки, стъкло, домакински съдове, асансьори и ескалатори, подправки, халва, осветителна техника, оборудване за баня и мн.др. и стига до предлагане на куриерски и счетоводни услуги, обредни дейности, домашни помощници, он-лайн кредити, системи за управление на автомобила, лаборатории, ветеринарни клиники, млекопреработване, ножарска фабрика и т.н.

Участниците в конкурса „Най-добра българска фирма“ през 2015 г. ще мерят сили пред авторитетно жури в състав: Васил Христов - изпълнителен директор на Fibank, Светла Костадинова - изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, Лъчезар Богданов - управляващ партньор в „Индъстри уоч“, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев - съосновател на ББСС „Галъп Интернешънъл“, Венелина Гочева - управител на „Медийна група България Холдинг” и Йордан Матеев - главен редактор на сп. „Форбс“ България. Тази година членовете на журито са решили да поставят акцент в конкурса на направените през последните 3 години инвестиции от фирмите кандидати. Инвестициите може да са в разширяване на производствените мощности, в разкриване на нови работни места или пък в подобряването на условията на труд и повишаването на професионалните познания на персонала. Очакванията на журито са по този начин да стане ясно, че българският бизнес не е забавил темповете си, а активно работи и се развива, коментират организаторите на конкурса.  

Победителите в конкурса „Най-добра българска фирма“ за 2015 година ще объдат обявени на специално събитие в края на месец ноември в София. 

Коментари: 0