Проектозакон разделя ДКЕВР на две

Промените предвиждат още членовете на регулаторната комисия да се назначават от парламента

Проектозакон разделя ДКЕВР на две
96 ~ 2 мин. четене
Разделяне на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на два специализирани състава – по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които кабинетът прие днес и предложи за одобрение на Народното събрание.

Според мотивите на МС това ще позволи ефективно използване на професионалната квалификация и опит в съответната сфера на комисарите.
Според предлаганите промени назначаването и освобождаването на председателя и на членовете на комисията ще става не от Министерския съвет, както е сега, а от Народното събрание. Номинирането на кандидатите за комисари ще бъде както от страна на народните представители, така и на парламентарните групи. 

Предвидено е също чрез депутатите това да могат да правят заинтересованите български юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, както и национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите. Изискванията за публичност на процеса на номиниране и избор на членове на регулатора ще позволят широк дебат и оценка на съответните номинации.

Промените са свързани изцяло с подобряване дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), както и допълнително гарантиране на независимостта на регулатора и повишаване прозрачността в работата му, се казва в съобщението на МС.

С цел максимална прозрачност в работата на Комисията, проектът предвижда ограничаване на закритите заседания на специализираните състави единствено до случаите, когато се разглежда защитена по закон информация. В допълнение се разширява обхватът на публикуваната от ДКЕВР информация, вкл. протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, и начинът, по който са гласували членовете на Комисията при вземане на решенията.

Промените в Закона за енергетиката са в отговор на активната обществена дискусия по отношение дейността на ДКЕВР, завършва съобщението на правителствения пресцентър.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg