Професионалните фондове готови да изплащат пенсии

Те настояват хората да избират между НОИ и капиталова система преди пенсиониране

Професионалните фондове готови да изплащат пенсии
3635 ~ 2 мин. четене
Дейността на професионалните пенсионни фондове са били тема на разговор на днешната редовна среща по въпросите на пенсионната система в Министерството на труда и социалната политика. Това обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин след среща във ведомството с представители на фондовете.

Нашата цел е да намерим трайно решение кога професионалните фондове да влязат в изпълнението на функциите си и да започнат да изплащат пенсии за ранно пенсиониране, поясни Калфин. Обсъдени са различни казуси на осигуряващите се лица.

Проблемът идва в случаите на тези лица, които изцяло са осигурявани в професионални пенсионни фондове и от там очакват т.нар. ранна пенсия. Те по замисъл трябва да започнат да получават пенсия от фондовете към момента на тяхното пенсиониране, поясни министърът. Тази пенсия се получава за определен период от времe, докато не дойде време за получава на пенсия от солидарната система.

Тук има различни мнения, поясни социалният министър. Въпросът е дали да има или да няма избор всеки гражданин. МФ иска всеки гражданин да може да избира дали да получава тази срочна пенсия от фонда или от НОИ, което означава да иска партидата му да се прехвърли.

Професионалните фондове са готови изцяло да изплащат пенсиите за тези хора, каза Ивайло Калфин. Има въпроси, които все още нямат отговор - ако има избор, кога да бъде направен той. Пенсионни фондове искат този избор да става, когато човек е пред пенсия. Другата идея е този избор да е във всеки един момент на житейския и трудов път на човека. Самият Ивайло Калфин не е привърженик на местенето на парите за пенсия от капиталова към солидарна система. Тази тема тепърва ще се обсъди, за да не получават по-ниски пенсии.

Хората не трябва да получават по-ниски пенсии от определените по закон, категоричен бе социалният министър. Имаше доста спорове по тези въпроси, каза Калфин. Синдикатите настоявали, че професионалните фондове не трябва да съществуват в този си вид и не трябвало да поемат ранното пенсиониране. То било проблем на солидарната система.

Работодателите обаче са съгласни със становищата на професионалните пенсионни фондове. 

Няма проблем пенсионните фондове да изплащат пенсии, увери Даниела Петкова, представител на асоциацията на пенсионните дружества. Професионалните фондове са готови да изплащат пенсии в зависимост от натрупаните суми, поясни тя и изтъкна, че въпросът е дали държавата е готова да прилага принципите на капиталовото осигуряване.

Имало малък дял на хората с нередовни вноски в професионалните фондове. Това били частни случаи в конкретни предприятия. Стана ясно обаче, че имало солидни натрупвания в някои партиди в професионалните фондове. 

За някои жени те достигали до 35 000 лева, а 39 000 лева в партидите на мъже. Имало и конкретни хора, които биха получавали по-висока пенсия с натрупания ресурс в партидите си в професионалните фондове, отколкото НОИ би им платил.

Що се отнася до прехвърлянето, фондовете са за информиран избор и ако ще се прави избор, той да е към момента на пенсионирането. Всякакъв избор преди този момент въвежда в заблуждение хората и е възможно те да вземат решение, което да не е в техен интерес, опасява се Даниела Петкова.


Подкрепи Economic.bg