Програмистите у нас са с по-висока покупателна способност от тези в САЩ

Чуждите фирми не идват в България заради евтината работна ръка

Програмистите у нас са с по-висока покупателна способност от тези в САЩ
340 ~ 1 мин. четене

Програмистите в България имат по-висока покупателна способност от тези в САЩ. Този странен феномен се наблюдава напоследък, това заяви Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Чуждестранните ИТ фирми вече предпочитат страната ни заради качеството и компетенциите на кадрите в сектора, а не заради евтината работна ръка, обяснява специалистът.

„В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино“, заяви Вълчанов.

Според него не всяка компания има директна връзка и достъп до специалистите, въпреки че университетите произвеждат все по-качествени кадри. Причината обаче не е в това, че фирмите нямат достатъчен интерес към тях.

"Образованието не е задължение единствено и само на университета." Под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема“, добави той.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на IT сектора в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи 1/5 от IT бизнеса в България. "В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният ИТ балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се изгражда с партньори от чужбина.

Подкрепи Economic.bg