Производството на вино намалява заради необичайния климат
Очаква се най-лошата световна реколта от 1961 г. насам

© ECONOMIC.BG / Pixabay
Глобалното производство на вино ще падне до най-ниското си ниво за последните 50 години, сочат данни на Международната организация на лозарите и винарите. Според прогнозите световно производство на вино ще намалее с 8%, до 247 млн. хектолитра.
Прогнозата на международната група производители предсказва най-лошата световна реколта от 1961 година насам, след като лозята в ключови винопроизводителни страни като Италия и Франция бяха опустошени от резки температурни промени.
Един хектолитър е еквивалентен на 133 стандартни бутилки вино, така че спадът в производството, предвиден от международната организация, е равен на около 2,9 милиарда по-малко бутилки през 2017.
Производителите обясниха, че „екстремните климатични условия“ са виновни за катастрофалната година на трите най-големи световни производители - Италия, Франция и Испания.
Жан-Мари Ауранд, генерален директор на базираната в Париж Международна организация на винопроизводителите споделя, че прогнозите за световното винопроизводство ще достигнат най-ниските си нива от няколко десетилетия.
„Този спад се дължи на климатичните промени. Метеорологичните събития в Европа – от слана до суша – значително повлияха върху производството на вино от 2017година, което беше исторически ниско,“ допълни Ауранд.
Новината е особено лоша за феновете на италианските сортове вина кианти и просеко, тъй като страната е най-тежко засегната от трите големи държави производители на вино. Продукцията се очаква да спадне с 23%. Важните райони на отглеждане Тоскана, Сицилия, Пулия и Умбрия бяха засегнати през лятната гореща вълна наречена „Луцифер“.