Производството в еврозоната расте с рекорден темп за последните две години

Германия е генерирала около половината от ръста на промишленото производството в еврозоната

Производството в еврозоната расте с рекорден темп за последните две години

Снимка: Unsplashed

608 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Промишленото производството в еврозоната се увеличава с най-бързия темп за последните две години благодарение на резкия скок в търговията, който помага на глобалната икономика да се възстанови от коронавирусната рецесия. Това става ясно от изследване на IHS Markit, предава Bloomberg

Фабричното производство, поръчките към заводите и бизнес увереността се покачват през септември. Въпреки това компаниите продължават да съкращават работни места, което е доказателство, че те остават скептични относно устойчивостта на настоящото възстановяване. 

През септември промишленото производство в еврозоната достигна рекорд за последните две години

След рязкото първоначалното възстановяване при отмяната на строгите ограничения инерцията се забави, а опасенията за втора вълна на пандемията увеличават риска от нови ограничения за пътуванията и свободното движение. Въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква възстановяването да продължи, експертите предупредиха, че прогресът ще е бавен и неравен в 19-членния блок. 

През септември Германия е генерирала около половината от ръста на производството в еврозоната. Активността нараства по-умерено в останалата част от региона и е в застой в Гърция и Ирландия. 

Различните резултати в износа обясняват голяма част от разликата между националните производствени тенденции, като Германия е отявленият лидер по растеж през септември“, заяви Крис Уилямсън, икономист на IHS Markit.

Данните от Азия в четвъртък показаха смесена картина. Индексът за производството в Индия се покачва до 8-годишен връх, свиването на производството в Япония се забавя, а показателите за Индонезия и Малайзия се понижават.  Условията в производствения сектор в Югоизточна Азия “остават предизвикателни в края на третото тримесечие”, посочва Луис Купър, икономист на IHS Markit.

В Китай икономическата активност продължава да трупа инерция през септември, като индексът на мениджърите по поръчките се повишава и за производствения сектор, и за този на услугите. Субиндексът за новите износни поръчки отчита ръст за първи път през тази година. 

В еврозона секторите извън производствения изпитват трудности. Доставчиците на услуги, особено в хотелиерския и ресторантьорския бранш, понасят щетите от новите рестрикции за социални събирания, въведени в еврозоната с цел ограничаване разпространението на вируса. 

Подкрепи Economic.bg