ЕЦБ: Еврозоната не се нуждае от още стимули

Инфлацията вероятно ще е отрицателна или много близка до нулата през останалата част от 2020 г.

ЕЦБ: Еврозоната не се нуждае от още стимули

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Не е необходимо да се увеличава размерът на програмите за спешни покупки на облигации в еврозоната, коментира заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос. С изказването си той разсея надеждите на икономистите за допълнителни стимули в подкрепа на възстановяването от пандемията, предава Bloomberg.

Управителният съвет едва ли ще разшири програмата за пандемични покупки на облигации от 1.35 трилиона евро на следващото си заседание в края на октомври.

„Ако е необходимо, можем да я коригираме и калибрираме в бъдеще. Все още не сме взели това решение. И според мен не е необходимо да го вземаме веднага", сподели Гиндос.

Икономистите очакват, че програмата ще бъде увеличена с 350 млрд. евро през тази година – най-вероятно през декември, когато институцията публикува и новите си прогнози. Възгледите на Гиндос контрастират с неотдавнашните коментари на неговия колега Фабио Панета, който през миналия месец заяви, че „рисковете от свръхреакция на политиката са много по-малки от рисковете от твърде бавна или ограничена реакция“.

Гуиндос заяви, че засега централните банкери не водят дискусия относно коригирането на своята програма за спешни случаи, но скоро ще го направят.

Този момент ще дойде, но кога точно зависи от развитието на пандемията, от развитието на икономиката, от прогнозите, от инфлацията и от ситуацията на финансовите пазари“, каза той и добави, че ЕЦБ се старае да избегне максимално затягането на финансовите условия.

Инфлацията в еврозоната достигна 4-годишен минимум

Инфлацията, която е основният критерий за определянето на политиката на институцията, вероятно ще бъде отрицателна или много близка до нулата през останалата част от годината. Гиндос също така отхвърли неотдавнашните спекулации, че ЕЦБ обмисля да прехвърли някои от елементите на своята програма за спешни случаи към по-стария си план за количествени улеснения.

Коментари: 0