Прокуратурата е възложила проверки на „Максим“ още преди година

ДАИ, НАП и полицията са санкционирали отделни шофьори на руската компания

Прокуратурата е възложила проверки на „Максим“ още преди година

Снимка: Economic.bg/ Архив

Още на 17 май миналата година Прокуратурата е възложила на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ДАИ) да направи проверка дали руската компания „Такси Максим“ извършва нерегламентирана дейност за таксиметров превоз на пътници. Това припомнят от Прокуратурата днес. Въпреки това обаче фирмата продължава да работи и до днес, без да има право да извършва таксиметрова дейност.

Целта на тези действия е установяване на нарушения на Закона за автомобилните превози – дали са осъществявани превози на пътници, без да са издадени изискуемите разрешения както на фирмата-организатор, така и на водачите на леки автомобили.

От Върховната административна прокуратура (ВАП) са дадени указания в проверката да се включат и органите на Главна дирекция „Национална полиция“ и на Национална агенция за приходите (НАП), като е посочено да се сезират и други контролни органи при разкриване на нарушения от тяхна компетентност.

Впоследствие ВАП е получила данни, че в резултат на съвместните дейности на ДАИ, полицията и НАП са подведени под административнонаказателна отговорност отделни водачи на автомобили. Но не и самите организатори на услугата. На шофьорите са им били съставени актове за установяване на административни нарушения, а автомобилите, с които те са извършвали нарушенията, са били спрени от движение за срок от половин година.

Вследствие на установеното при проверките е сезирана Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), от която е започната проверка на евентуално извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията във връзка с дейността на „Такси Максим“ по осъществяване на посредничество и свързване на шофьори и клиенти посредством мобилни приложения – дейност, която може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за ощетяване на другите конкуренти.

Към момента от Върховната административна прокуратура е изискана конкретна информация - за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Освен това е ангажиран изпълнителният директор на  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за налагане на имуществена санкция и на „Такси Максим“, допуснало визираните нарушения освен глобите на физическите лица.
Коментари: 0