Прокуратурата обвини Светослав Глосов и Дончо Атанасов за трагедията на пътя край Своге

Двамата са с мерки за неотклонение и парична гаранция в размер на 10 000 лв.

Прокуратурата обвини Светослав Глосов и Дончо Атанасов за трагедията на пътя край Своге
5724 ~ 3 мин. четене
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на бившия председател на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов и настоящия член на Управителния съвет на АПИ Дончо Атанасов за престъпления по служба. Става въпрос за катастрофата край Своге през август 2018 г., в която загинаха 20 пътници, а други 8 пострадаха тежко.

Доказателствата, събрани от СГП са дали основание да бъдат повдигнати обвинения на двамата за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за дейността на Дирекция „Управление на стратегически инфраструктурни проекти“ и дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“, не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ. Според окръжната прокуратура те са действали с цел да набавят облаги за ДДЗД „Трейс Своге“ и от това са настъпили значителни вредни последици.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с мерки за неотклонение и парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Наказателна отговорност ще поемат и други 5 различни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този участък от пътя, както и създадените от тях документи, удостоверяващи точното и ангажирани с ремонта на този участък качествено изпълнение на дейностите по ремонта и вида и качеството на вложените материали.

Едно от тях е Бисер Иванов, изпълнителен директор на „Трейс София“ АД, той е и ръководител екипа и  изпълнител по Проект „България-Транзитни пътища V-ЛОТ 17“, път II–16, „Своге-Нови Искър“ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81+778.84. Гаранция му е в размер на 15 000 лева, на останалите обвиняеми гаранцията е в размер на по 2 000 лева.

Останалите обвиняеми, които са с парична гаранция в размер на 2000 лв., са посочени само с инициали. Това са С. Трифонов - началник Асфалтова база „Костинброд“, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с „Трейс – София“ ЕАД,; И. Иванов - технически ръководител, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор № 337/13.05.2013г. сключен с „Трейс – София“ ЕАД; М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на "Пътконсулт 2000" ЕООД, на който по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, съгласно Трудов договор № 8/03.04.2012г. и С. Попниколова - директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

На 18 април 2019 г. се предявяват постановленията за привличане на 4 длъжностни лица –Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов и М. Томова. На 22 април 2019 г. предстои привличането на още едно длъжностно лице от Агенция "Пътна инфраструктура" - М.Т.

Прокуратурата продължава да поддържа обвинението си срещу шофьора Григоров за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на 20 лица и телесни повреди на 8 пострадали, което представлява основната причина за настъпване на пътния инцидент.

Освен по-високата (53.5 км/ч) от позволената скорост на движение (40 км) в участъка край Своге, от събраните от прокуратурата доказателства е установена и техническа причина за възникването на пътно транспортното произшествие и това е значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта. Според обвинението това се дължи на лошото му качество. В резултат на нормативно несъответстващата структура на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил силно занижен, което е друга причина за възникването на катастрофата. „Грапавостта на пътното покритие по показател дълбочина е оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото”, пише в решението на СГП.

В строителната документация за изпълнение на строително монтажните работи на ЛОТ 17 от проект „Транзитни пътища V“, са заложени изисквания относно вида и качеството на вложения материал. Изискването е било в асфалтовата смес да има едър трошен камък, с коефициент на полируемост не по- малко от 50.

От заключението на експертизата се установява, че в асфалтовата смес е вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено полиране е 28. Липсата на едър скален материал води до това да не се създаде добър скелет на асфалтовия пласт и податливост за образуване на коловози и недобро сцепление между гумите на автомобила и пътната настилка. Това състояние на участъка от пътя в района на местопроизшествието се явява в причинно – следствена връзка с настъпилия тежък резултат.

Установено е, че пътят в района на произшествието, предвид интензивността на натоварването му, съгласно утвърдените правила и изисквания, е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане. Установено е също, че в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда.
Коментари: 0