Прокуратурата разследва финансиране на президентската кампания на Макрон

Търси се произходът на 144 000 евро

Прокуратурата разследва финансиране на президентската кампания на Макрон

Снимка: БТА

Френската прокуратура е стартирала днес разследване на източниците на финансиране на президентската кампания на Еманюел Макрон, съобщава Reuters. Вътрешен човек от държавното обвинение е пояснил, че са възникнали съмнения за произхода на средства на стойност 144 000 евро. 

Проверката идва, след като Националната комисия за кампанийните сметки и политическо финансиране (CNCCFP) не е успяла да проследи някои от даренията, направени на партийно парти на политическото движение на Макрон. Става дума както за чекове, така и за електронни трансфери. 

Неотчетените средства са малка част от всички разходи на държавния глава по време на кампанията. Данните показват, че тогава Макрон е успял да събере 16.8 млн. евро, почти всички от които е успял да похарчи. Сумата не превишава допустимите прагове, заложени във френското законодателство. 

Партията на Макрон досега не е коментирала информацията за стартиралото разследване. 

Редно е да се отбележи, че прокуратурата разследва и предполагаеми нередности в разходването на средства в кампанията и на Жан-Люк Меланшон, един от претендентите за държавен глава на Франция през 2017 г. 

Коментари: 0