Промишлената активност в Китай спада за втори пореден месец

Компаниите продължават да свалят производствените цени в опит да запазят пазарни позиции

Промишлената активност в Китай спада за втори пореден месец
Автор: Стилиян Гребеничарски

Промишлената активност в Китай се е свила за втори пореден месец, показват предварителните оценки на Markit.

PM индексът за януари се покачва до 49,8 пункта, при 49,6 за декември, но стойността под 50-пунктовата граница, разделяща растежът от спада. Очакванията на анализаторите бяха индексът да остана на нивото си от предишния месец.

Новината идва дни, след като китайските власти обявиха, че брутният вътрешен продукт в страната е нараснал със 7,4% през 2014 г., което е и най-слабият темп от 24 години насам. За първи път от 15 години правителството не успява да изпълни целта си за икономически растеж, която бе 7,5% за изминалите 12 месеца.

За шести пореден месец анкетираните мениджъри обявяват, че се е наложило да понижат цените, за да запазят пазарните си позиции. Тези резултати подхранват страховете от дефлация в най-многолюдната страна, на фона на спадащи вече три години производствени цени. В допълнение на това, ръстът в индекса на потребителските цени достигна петгодишно дъно през декември – 1,5%.

„Днешните данни показват, че забавянето в производството продължава, следвайки слабото вътрешно търсене. Ще са необходими допълнителни монетарни и фискални стимули, за да се подпомогне растежа в следващите месеци”, коментира пред Reuters икономистът на HSBC Ку Хонбин.

Коментари: 0