Промишлените поръчки в Германия с изненадващ спад

Въпреки геополитическите предизвикателства в Европа, основен натиск са оказали вътрешните поръчки

Промишлените поръчки в Германия с изненадващ спад

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Промишлените поръчки в Германия спадат неочаквано рязко през ноември на фона на устойчивите ръстове в преходните месеци, става ясно от данните на местното икономическо министерство, цитирани от The Wall Street Journal.

Новите заводски поръчки в най-голямата икономика в еврозоната отстъпват с 2,4%, което е значително над средните очаквания на пазара за спад от около 0,8%. Въпреки нестабилната геополитическа и икономическа обстановка в региона, основна тежест за негативните резултати имат вътрешните поръчки, които се свиват с 4,7%. Поръчките за износ намаляват с 0,7%.

Комулативният показател за октомври и ноември все още остава положителен – 0,9% и по-висок от средния регистриран за третото тримесечие – 0,2%. Поръчките от еврозоната за двата месеца нарастват с 2%, което все пак внася позитивна нотка за стопанството във валутния съюз. Само за ноември ръстът е 2,7%, но той се неутрализира напълно от спада при другите търговски партньори – 2,6%. Повечето икономисти все още не избързат с крайни заключения, посочвайки, че последните данни все още не са достатъчно основание да се промени добрата обща картина за германската икономика.

Най-сериозен е спада в общите поръчки за инвестиционни стоки – 3,1%, а тези за междинни продукти са с 2,3%. Показателят за крайното потребление нараства с 2,6%. Ревизирани са и данните за октомври, като покачването е коригирано от 2,5 на 2,9%.

В същото време, вчера Евростат обяви предварителните си оценка, според които еврозоната е навлязла в дефлация през последния месец от 2014 г. Основен фактор са поевтиняващите енергийни суровини и продукти, но в допълнение цените в хранително-вкусовата промишленост и индустрията остават в застой.

Натрупването на негативни сигнали за стопанството на еврозоната увеличават натиска за радикална намеса от страната на Европейската централна банка. На 22 януари Управителният съвет на институцията ще обсъди три варианта за количествени улеснения, включващи изкупуване на правителствени облигации. Именно Бундесбанк на този етап се противопоставя на подобна намеса.

Еврото днес продължи да търси дъно, спадайки под 1,18 долара. Около 15ч. българско време единната европейска валута се обезцени с още 0,5%, спрямо вчера, до 1,1778. По рано бе достигнато и ниво от 1,1758 долара за евро.


Коментари: 0