„Промяна vs. статукво“ ще е дилемата на втория тур на изборите

Едва ли ще има повишаване на избирателната активност, смятат анализатори

„Промяна vs. статукво“ ще е дилемата на втория тур на изборите

Снимка: bTV/Screenshot

Под знака на дилемата „промяна или статукво“ ще премине вторият тур на местните избори в страната. Там, където разликата между двамата кандидати е по-голяма обаче, едва ли хората ще се активизират да гласуват. Около това мнение се обединиха политологът Петър Чолаков и социологът Стефан Георгиев в ефира на bTV тази сутрин. Според тях е малко вероятно избирателната активност в неделя да скочи.

„Ако на първи тур много често става въпрос за партиен вот и какви са електоралните корпуси, които могат да бъдат мобилизирани, на втори тур ще видим дали гражданите могат да се обединят и да загърбят своите партийни предпочитания и евентуално да гласуват за кандидат, който може би не е бил техният фаворит на първия тур“, коментира Стефан Георгиев. 

На места като София обаче едва ли ще има повишаване на избирателната активност, смята Петър Чолаков, който обръща внимание, че разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова е голяма. „Ако беше 3-4%, щеше да е по-вероятно хората да си кажат, че има интрига и си заслужава на излязат да гласуват“, коментира той. 

„Има пропукване на хегемонията на ГЕРБ, но без основният претендент БСП да успее да надделее решително“, коментира ситуацията в страната като цяло политологът. Сравнявайки българския премиер Бойко Борисов със Силвио Берлускони, най-дълго управлявалият мин.-председател в новата история на Италия, Чолаков отбеляза още, че „българският избирател не е толкова критичен като тези в Северна Европа“. 

„ГЕРБ е основният победител, но картината в страната е много шарена“, добави Стефан Георгиев. Той изтъкна, че случващото се в областните центрове не винаги съвпада със ситуацията в малките общини.

Пробива на опозицията и по-голям шанс за промяна на статуквото има в Перник, Русе, Ловеч и Разград, посочи Чолаков. 

Коментари: 0