Протест срещу скритата национализация на пенсиите

Събитието ще се проведе в четвъртък (18 декември) от 18 часа пред Министерски съвет

Протест срещу скритата национализация на пенсиите
Автор: Economic.bg
Протест срещу подготвяната скрита национализация на пенсиите се подготвя в социалните мрежи. Събитието под надслов "Да кажем "не" на кражбата!" е утре (четвъртък) с начален час 18:00 часа пред Министерски съвет, като към момента участие са потвърдили над 300 души.

Призивът за протест на Фейсбук страницата гласи:

 На полунелегална среща в неделя правителството на Република България подписа споразумение с няколко синдиката, с което наруши:

    1. Предизборното обещание на партия ГЕРБ за "бързо възстановяване и продължаване на пенсионната реформа"

    2. Предизборното обещание на Реформаторския блок за "спиране на политическата намеса при определяне размера на пенсиите"

    3. Управленската програма на самото правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове"

    4. Общите принципи на демократичната и правова държава, които изискват важни за обществото решения да не се приемат на тъмно и без обществено обсъждане.

С това споразумение, на практика се замрази възможността за каквато и да е ефективна и дългосрочна реформа в пенсионната система в полза на българските граждани. Отвори се вратата за национализация на втория стълб на пенсионното осигуряване и за популистко харчене на спестени от българските граждани пари. И ни се показа, че гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди български граждани.

Припомняме, че вчера Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., който предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии". Комисията прие и от следващата година започващите за пръв път работа хора да могат да избират дали да се осигуряват изцяло в Националния осигурителен институт (НОИ) или част от осигуровките им за пенсия да постъпва в частен фонд. Много експерти и хора от бранша обаче изразиха мнение, че подобна стъпка на практика представлява скрита национализация на втория осигурителен стълб и това може да срине системата.
Коментари: 0