Протести разтресоха Северна Ирландия заради Брекзит (галерия/видео)

Автобус бе отвлечен и запален в Нютаунаби

Протести разтресоха Северна Ирландия заради Брекзит (галерия/видео) 4 Снимки

Снимка: БТА

3266 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Автобус бе отвлечен и запален в Нютаунаби, графство Антрим, в Северна Ирландия в неделя през нощта. Това е втори подобен инцидент за седмица в страната заради Брекзит, като властите предупреждават, че най-вероятно няма да е последен и призовават хората да бъдат изключително предпазливи, предава BBC.

Полицията съобщи, че четирима мъже са се покачили на автобуса, наредили са на всички пътници и шофьора да слязат, след което са го запалили и унищожили напълно. Посочва се, че няма загинали, но и че паниката в района е много голяма и се очаква нещата да ескалират в късните часове на деня.

Миналия понеделник двама въоръжени маскирани мъже се покачиха на автобус в графство Даун и направиха същото.

След втория инцидент министърът на инфраструктурата Никола Малон заяви, че е позорно и възмутително работници в обществения транспорт да стават обект на нападения.

Без тези автобуси хората не могат да отидат на работа, децата на училище, а здравните работници в болниците“, допълни Малон.

Насилие вече на два пъти избухна миналата седмица в Западен Белфаст. Като протести там има от началото на годината заради Брекзит, който предизвика транспортен хаос на пристанищата в града. Местното население настоява да се промени търговското споразумение между Великобритания и Европейския съюз, като се облекчат митническите проверки, които влязоха в сила от 1 януари, за да се възстанови нормалният процес на работа и хората да спрат да протестират.

През последните седмици Великобритания и ЕС водят засилени преговори за намиране на изход от ситуацията, след като Северна Ирландия заплаши с масови протести Лондон, ако не уреди нещата с Блока и не им осигури безпроблемна търговия. Ирландците обявиха още, че са готови да задвижат референдум за независимостта си, ако се наложи.

Днес стана ясно, че преговорите между двете бивши съюзнички не вървят добре и че Великобритания иска да активира Член 16 от сделката, който засяга действието на Северноирландския протокол, което би довело до още по-голяма търговска криза, опитвайки се да защити целостта си.

След протестите късно снощи полицаи бяха нападнати с ракети и бомбички, като към момента не се съобщава за сериозно пострадали. 

Подкрепи Economic.bg