Протестите вкарват Хонконг в рецесия

Икономиката на автономната територия е съборена

Протестите вкарват Хонконг в рецесия

Кари Лам, лидер на Хонконг

Снимка: БТА

Лидерът на Хонконг Кари Лам заяви, че територията вероятно ще регистрира отрицателен растеж за годината, тъй като продължаващите вече месеци наред протести събориха икономиката, предава BBC.

Безредиците рушат бизнеса и нанесоха особено тежък удар върху сектора на туризма и търговията на дребно.

Предупреждението на Лам идва преди изнасянето на предварителните данни за Брутния вътрешен продукт в четвъртък, за които се очаква да покажат, че Хонконг навлиза в техническа рецесия (две последователни тримесечия на отрицателен растеж).

Досега правителството е инжектирало над 2.6 млрд. долара в подкрепа на икономиката, за да опита да се справи със забавянето, стана ясно от думите на Лам по време на брифинг във вторник. Средства са били налети в сектори като транспорт, туризъм, търговия на дребно. 

Очаква се правителството да представи пакет от мерки за помощ. Лам обаче не конкретизира какви. 

Коментарът ѝ за настъпваща рецесия следва подобно предупреждение от страна на финансовия министър Пол Чан този уикенд. Той каза, че ще бъде „изключително трудно“ да се постигне прогнозата на правителството от преди протеста за растеж между 0% и 1% за 2019 г. „Ударът върху нашата икономика (от протестите) е всеобхватен“, каза г-н Чан.

Демонстрациите започнаха заради предложен законопроект за екстрадиция между територията и континентален Китай. Впоследствие прераснаха в искания за по-големи свободи. Хонконг е част от Китай, но неговите граждани имат повече автономия от тези на континенталната част.

Протестите доведоха до рязък спад на пристигащите туристи, като броят на чуждестранните посетителите се очаква да регистрира спад с 50% през октомври. Хонконг беше един от най-посещаваните градове в света през миналата година с 30 милиона туристи.

Търговците на дребно също са силно засегнати. Някои магазини са принудени да съкратят работното си време, а служителите споделят опасения за безопасността си. През август г-н Чан заяви, че продажбите на дребно са се понижили повече от 25% – най-големият месечен спад.

Коментари: 0