Процес в САЩ заплашва финансирането на турските банки

Възможно е внезапно спиране или дори обръщане на чуждестранните инвестиционни потоци

Процес в САЩ заплашва финансирането на турските банки

Влошаването на финансовото положение на Турция вреди и на банките в страната, които разчитат на финансиране чрез долари, пише Reuters. Финансовите учреждения са уязвими на най-лошия сценарии: внезапно спиране или дори обръщане на чуждестранните инвестиционни потоци.

Международните инвеститори стават все по-неспокойни относно Турция поради различни причини. Засилват се правните действия на САЩ срещу редица турски представители относно предполагаеми санкции срещу Иран. Това носи риск, че някои от банките в страната може да бъдат замесени в делото. Именно на това са основани и последните опасения на инвеститорите.

От финансовата криза в Турция през 2000 г. насам банките в страната си спечелиха репутация като едни от най-добрите на развиващите се пазари, задържайки капиталовите резерви далеч над тези, изисквани според международните правила. Турските банки все още заемат средства от международните пазари за отпускане на заеми на местни клиенти и представители на банките коментират, че не очакват никакви значителни трудности в бъдеще.

Независимо от това, разходите за заеми нарастват за банките, като те са натрупали значителни дългове в долари. Тези дългове се равняват на една трета от общия външен дълг на Турция.

Само през последните три месеца стойността на лира намаля с над 10% спрямо долара и еврото, отбелязвайки загуби от над 50% от края на 2012 г. насам. За това влияят няколко фактора, включително страховете, че кредитният рейтинг на Турция може да бъде понижен, правителствата съпротива срещу по-високи лихвени проценти въпреки двуцифрената инфлация и напрежението между Анкара и Вашингтон.

Коментари: 0