Проверяваме кои наши лични данни се използват от държавната администрация

За целта трябва да имаме ПИК или КЕП

Проверяваме кои наши лични данни се използват от държавната администрация
1808 ~ 1 мин. четене

Всеки българин, който разполага с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт, ще може да провери кои негови лични данни фигурират в близо 30 регистъра, поддържани от държавната администрация. 

За да направите проверка е необходим персонален компютър с достъп до интернет през Системата за електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), поддържанa от Държавната агенция „Електронно управление“. Към момента услугата за такава проверка е приложима за Имотeн регистър и за Национална база данни „Население“.

Достъпът до регистрите ще бъде възможен около 25 май, когато влиза в сила Общият регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR). В процес на разработка е и друго технологично решение, което ще позволи на гражданите да проверяват кой е имал достъп до личните им данни в регистрите.

Преди седмица вицепремиерът Дончев призова всички администрации да предприемат своевременни действия Единният граждански номер (ЕГН) да не бъде използван самостоятелно за идентификация на гражданите пред институциите. Мярката е средство за предотвратяване на риска от злоупотреба с лични данни. 

Решението на Комисията за защита на личните данни от месец март тази година разпорежда администрациите да гарантират високо ниво на сигурност при достъпа до личните данни на физически лица чрез използване на поне два критерия за персонална идентификация на гражданите.

Подкрепи Economic.bg