Проверяват търговците на едро с цветя

Бюджетът губи близо по 6,9 млн.лв. от непостъпили ДДС и данъци от дейността в този сектор

Проверяват търговците на едро с цветя
4175 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Започват проверки на търговците на цветя в цяла България, съобщиха от приходната администрация.  Анализ на риска за укриване на печалби от произвеждащи или търгуващи с цветя и растения на едро установява, че бюджетът губи близо по 6,9 млн. лв. от непостъпили ДДС и преки данъци от дейността в този сектор, съобщават от приходната агенция.

 Според експерти на НАП, най-голяма е щетата за бюджета по Закона за данък върху добавената стойност – средногодишно 4,4 млн. лв., следват загубите  по Закона за корпоративното предходно облагане, което е 1,6 млн. лв.,  както и по Закона за данъците върху доходите на физическите лица – 953 хил. лв.

В доклада е отбелязано, че през анализирания период  2008 г. – 2010 г., рискът  се е проявил при 1 231 задължени лица, които представят 54,54% от всички 2 257 лица, осъществявали доставки на цветя и растения тогава.

 Проверки се извършват за втора поредна година. През 2014 г. са осъществени общо 200 контролни действия, включващи оперативни наблюдения, проверки и ревизии. След установените проверки се откриха  допълнително 2,1 млн. лв. задължения на търговци към хазната.

Оперативните проверки се извършват в цялата страна и са първа крачка от цялостната програма за намаляването на щетите по бюджета.

Коментари: 0