Публичният дълг на Великобритания за първи път надхвърли £2 трлн.

Разходите на правителството растат по време на коронакризата, а данъчните приходи спадат

Публичният дълг на Великобритания за първи път надхвърли £2 трлн.

Снимка: Unsplash

Публичният дълг на Великобритания за първи път надхвърли 2 трилиона паунда, сочат официалните данни за юли месец, публикувани в петък, предава Reuters.

Това се случва в момент, когато правителството увеличи публичните разходи в опит да подпомогне икономиката в коронавирусната криза, а междувременно данъчните приходи паднаха. Новината идва и след като през месец май дългът на правителството надхвърли БВП на страната за първи път от над 50 години.

Нетният дълг, без да се отчитат публичните банки, е нараснал до 2.004 трлн. британски лири (2.66 трлн. долара). Това е увеличение с близо 230 млрд. паунда от юли 2019 г. и се равнява на 100.5% от БВП на Великобритания, най-високо отчетеният процент от 1961 г. насам. 

Вземането на заеми през периода април-юли (първите четири месеца на финансовата година) нарасна до 150.5 млрд. паунда, което е почти три пъти повече от поетия от правителството дълг през предходната финансова година като цяло, уточняват от Службата за национална статистика. 

Днешните данни са остро напомняне, че с времето трябва да върнем публичните си финанси към устойчива основа, което ще изисква вземането на трудни решения“, каза финансовият министър Риши Сунак.

Коментари: 0