Пучдемон: Какво чака Рахой, за да приеме изборните резултати?

Пучдемон: Какво чака Рахой, за да приеме изборните резултати?

Снимка: БТА

„Изборните урни казаха своята дума, демокрацията каза своята дума, всеки имаше възможност да изрази волята си. Какво чака Рахой (Мариано Рахой, премиер на Испания, б.р.), за да приеме резултатите?“, възкликна бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон, цитиран от Reuters.

Сепаратисткият лидер призова испанските власти да признаят резултатите от регионалните избори и да започнат преговори за възстановяване на неговото „легитимно правителство“, както се изрази той. 

В социалните мрежи той написа, че Мадрид трябва „да признае резултатите от 21 декември и да започне политически преговори със законното правителство на Каталуния“. 

Припомняме, че Пучдемон в момента е в Белгия, където отиде, за да избегне съдебно преследване в собствената си страна заради обявяването на независимостта на Каталуния през октомври. Впоследствие управлението на автономната област бе иззето от властите в Мадрид до провеждането на извънредни парламентарни избори през декември. 

Според информацията, очаква е премиерът Мариано Рахой да свика новоизбраните народни представители в Каталуния на 17 януари. Вътрешните правила на каталунския парламент изискват кандидатите да присъстват, за да съставят правителство. Самият Пучдемон обаче засега не казва дали планира да се върне в страната. 
Коментари: 0