Пускат пощенски марки с „Баба Вида“, Пловдив и Варна

Българското председателство на Съвета на ЕС също ще бъде увековечено

Пускат пощенски марки с „Баба Вида“, Пловдив и Варна

Пощенски марки с крепостта „Баба Вида“ и два от най-големите български градове – Пловдив и Варна, които ще бъдат европейски столици съответно на културата и спорта, ще бъдат пуснати през 2017 г.

Те са сред акцентите в тематичния план за пощенско-филателни издания през следващата година. Документът бе подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Темите бяха предложени от Специализирания съвет по маркоиздаване, който от 1 август до средата на октомври разгледа стотици идеи за пощенско-филателни издания през следващата година.

Годината ще започне с пощенска марка по повод обявяването на Варна за Европейска младежка столица 2017. Изданието ще бъде валидирано през януари 2017 г.

Темата „Европа“, която присъства всяка година в тематичния план, догодина е под мотото „Замъци“. В рамките на този проект ще бъдат създадени 2 пощенски марки.

Едно от изображенията, което ще украсява българския филателен проект, вероятно ще бъде на крепостта „Баба Вида“ във Видин, която е напълно запазена от Средновековието до днес.

Първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз също ще бъде отбелязано с пощенска марка.

Очаква се колекционерите да бъдат привлечени от темата „Морски пейзажи и фарове“, издание с логото на организацията National Geographic и проектите „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 – Антични мозайки“.

Коментари: 0