Путин: Можем да се върнем в Сирия само за няколко часа

Борбата с тероризма е борба с враговете на цивилизацията, категоричен е руският президент

Путин: Можем да се върнем в Сирия само за няколко часа
168 ~ 2 мин. четене

„Русия е в състояние да увеличи военното си присъствие в Сирия, ако е необходимо, само за няколко часа”.

Това обяви руският президент Владимир Путин на церемонията по награждаването на с ордени и медали 17 военни, участвали в „антитерористичната операция“ в Сирия.

„В Сирия ще останат руските системи за противовъздушна отбрана C-400, ще дежурят постоянно и ще се прицелват срещу всеки, който застрашава военните от Руската федерация”, добави Путин.

Той определи операцията в арабската държава като „по-добро упражнение за руските сили от военни учения“.

Руският президент обобщи, че военната операция е струвала около 33 млрд. рубли (около 482 млн. долара). Той посочи, че решението за частично изтегляне от Сирия е било съгласувано с Башар Асад, когото похвали за „конструктивната му позиция, сдържаност, искрен стремеж към мир и готовност за диалог и компромис“.

Владимир Путин даде оценка „отличен“ на руските пилоти и заяви, че върху стратегическата и тактическата авиация е била най-голямата тежест при изпълнението на най-сложните и опасни задачи в Сирия. Той отново заяви, че задачата на Русия в Сирия е била борбата с тероризма, за да не се допусне разпространението му на територията на Русия.

Путин припомни, че от самото начало Русия е заявила, че няма намерение да се въвлича във вътрешносирийския конфликт и че намирането на окончателно решение за бъдещето на страната е в ръцете на самите сирийци.

„Борбата с международния тероризъм е справедлива и правилна, това е борба с враговете на цивилизацията, с онези, които носят варварство и насилие, опитват се да ликвидират великите хуманистични ценности, на които се крепи светът“, каза руският президент и изрази убеждение, че Русия „прояви своето безспорно лидерство, воля и отговорност“.

Той е категоричен, че борбата с тероризма в Сирия ще продължи и че Русия ще продължи да наблюдава спазването на примирието.

Подкрепи Economic.bg