Путин: Силата на Русия е в единството (снимки)

Какво (по)каза на света руският президент с парада в Москва?

Путин: Силата на Русия е в единството (снимки)

Снимка: Кремъл

Руският президент Владимир Путин увери, че силата на Русия е в единството и предаността към Родината. Това заяви той по време на Парада на победата, който се проведе днес на Червения площад в Москва, в чест на 71-та годишнина от Великата отечествена война, в която СССР побеждава нацистка Германия.


Говорейки по време на Парада, президентът отбеляза, че днес празникът се е превърнал в "символ на свещения съюз между родината и руския народ. И в тази солидарност, преданост към Родината – е нашата сила, увереност и достойнство" - каза Путин.


Президентът нарече Деня на победата "празник, който слива радостта, паметта и скръбта." 


"9 май -  държавен и много личен, семеен празник," - каза още държавният глава.


По думите му, руснаците „обединяват дълбоки чувства към бащите, дядовците и прадядовците.” 


„Днес ние сърдечно благодарим на тези, които са в редиците. Те не скриват своята гордост и сълзи: ние се прекланяме пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, бабите и дядовците, съпрузите, съпругите, братята, сестрите, другарите и приятелите - всички, които не се върнаха от войната, всички които вече не са с нас", - каза президентът.


В парада участват повече от 10 000 души от всички въоръжени сили на руската федерация, 206 единици военна и авиационна техника, както и парадни разчети от други ведомства. 


Парадът е командван от началника на сухопътните войски на Руската федерация Олег Салюков. В небето на 9 май има общо 71 летателни апарата.


Сред представителните пехотни блокове са на ФСБ и новосформираната Росгвардия. 


В събитието ще участват Ту-160, ракетоносците Ту-95МС и Ту-22М. „Ветераните” от Сирия Су-24, Су-25, Су-34 също ще са част от празника на Червения площад, както и новите изтребители Су-35С, прехващачите МиГ-31 и фронтовите МиГ-29 и Су-27.Коментари: 0